Noutati

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă a aniversat 25 de ani de activitate în sprijinul dezvoltării locale

By 23 martie 2018 martie 26th, 2018 No Comments

Fotograf: Mihai Biriș

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă a aniversat 25 de ani de activitate în sprijinul dezvoltării locale. În tot acest timp organizația a derulat cu succes peste 200 de proiecte în patru sub-domenii prioritare: dezvoltare economică rurală, antreprenoriat și economie socială, dezvoltare comunitară și bună guvernare, respective consolidarea societății civile.

„Civitas înseamnă parteneriat pentru dezvoltarea comunităților și implicarea în viața de zi cu zi a acestora. Secretul longevității noastre este construit în jurul acestor două concepte: parteneriat și dezvoltare locală. Este momentul să mulțumim partenerilor, finanțatorilor, tuturor celor alături de care am lucrat pentru a construit comunități de oameni care generează schimbare”, a declarat Kolumbán Gábor, președintele consiliului director, în deschiderea evenimentului.

Aniversarea s-a desfășurat în prezența unui public de aproximativ 250 de persoane și a găzduit o conferință pe tema „Societate civilă și dezvoltare locală”, în care reprezentanți ai sectoarelor public, business și ONG au fost invitați să dezbată despre modalitățile de colaborare în sprijinul comunităților locale. Speakerul principal a fost Dacian Cioloș, fost comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Alături de el au mai luat cuvântul Romeo Vasilache (senior program director al Fundației Româno-Americane – RAF), Adam Ambrus (om de afaceri, manager și co-owner Nervia și Amera) și Grigore Fati (primarul comunei Apahida).

Dacian Cioloș a apreciat activitatea Fundației Civitas și faptul că aceasta a fost un promotor al inovării sociale și dezvoltării locale încă din anii ’90. „Chiar dacă nu am interacționat direct, am auzit de multă vreme de activitatea Fundației Civitas, mai ales prin intermediul beneficiarilor săi și știu de pregătirea unor programe de dezvoltare rurală care apoi au fost preluate de autoritățile publice”, a spus Dacian Cioloș la începutul alocuțiunii sale.

În discursul său a subliniat importanța colaborării teritoriale între administrațiile locale și între sectoarele asociativ, business și public pentru implicarea și atragerea mai multor resurse, umane și materiale în rezolvarea problemelor comunității. „Marile centre urbane au ajuns la concluzia că fără o colaborare cu administrațiile rurale, toată lumea are de pierdut. Nu doar la colaborare pentru infrastructură ci și pentru crearea de noi modele sociale”, a amintit Cioloș. Alți factori esențiali în dezvoltarea locală, potrivit fostului comisar european, sunt modul în care se gestionează terenurile agricole, conectarea zonelor periurbane și rurale la rețelele de comunicații și atragerea tinerilor și a românilor plecați în străinătate.

Nu în ultimul rând, Dacian Cioloș a menționat că pentru evoluția societății românești este esențială trecerea de la mentalitatea de așteptare ca problemele să îți fie rezolvate la „asumarea individuală prin implicare”. „Împuternicirea indivizilor să își valorifice ideile și creativitatea este importantă. Astfel vom putea vorbi și de implicare în interesul comunității. Dezvoltarea locală trebuie să ajungă dincolo de valoarea economică, la dimensiunea umană. Din punctul meu de vedere rolul esențial al dezvoltării este să ducă la redarea sau întărirea demnității umane ”, a conchis Cioloș.

La rândul său, Romeo Vasilache (RAF) a subliniat importanța asumării responsabilității pentru dezvoltare a tuturor implicați: „În calitate de finanțator al unor astfel de proiecte ne-am focalizat atenția asupra micilor fermieri. Considerăm că ei pot deveni un motor de dezvoltare comunitară și pot avea un rol mult mai mare decât cel pe care îl joacă în momentul de față. Totodată, de-a lungul timpului am ajuns la concluzia că asocierea e critică în dezvoltarea rurală. Dacă dorim ca micii fermieri să aibă acces la piață, să trăiască mai bine, trebuie să lucreze împreună. Civitas este una dintre organizațiile care au avut succes în implementarea unor modele de asociere”.

Omul de afaceri Adam Ambrus a remarcat faptul că mediul privat interacționează prea puțin cu sectorul non-profit și că acestea au o relație dificilă, „datorită specificului fiecărei părți”. „Relația dintre ONG-uri și mediul de afaceri este axată în principal pe sprijinul financiar sau material: bunuri sau servicii oferite în schimbul publicității. Firmele ar trebui să pună mai multă expertiză la dispoziția ONG-urilor. Sectorul business funcționează într-un mediu concurențial, în care trebuie să supraviețuiască; contează randamentele, rezultatele financiare. ONG-urile pot învăța mult de la noi la acest capitol și cred că există deschidere pentru colaborare”, a mai spus Ambrus.

Totodată, primarul comunei Apahida, Grigore Fati, a prezentat provocările și oportunitățile cu care se confruntă comuna sa, limitrofă municipiului Cluj-Napoca. El a subliniat nevoia de comunicare și colaborare în interesul comunității, indifferent de culoarea politică și a amintit că două dintre obstacolele dezvoltării rurale sunt mentalitatea celor care se află în poziții de conducere și birocrația. „Cred că semnalul schimbării și schimbarea mentalității trebuie transmise de sus în jos. Degeaba aș fi un primar vizionar dacă nu am și libertatea să acționez, evident, asumându-mi răspuderea pentru deciziile mele. Degeaba am viziune dacă mă trezesc dimineața și îmi spun că e un vis, pentru că apare birocrația, legislația care mă împiedică să îmi fac meseria”, a opinat Grigore Fati.

În urma conferinței s-au trecut în revistă realizările fundației în cei 25 de ani de activitate. Parteneri, colaboratori, dar și actuali sau foști angajați au avut ocazia să împărtășească cu ceilalți experiențele și amintirile avute de-a lungul timpului. Membrii boardului și membri fondatori au primit un trofeu simbolic pentru a marca cei 25 de ani dedicați organizației.

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă este o organizației non-profit, înființată în anul 1992 pentru a sprijini dezvoltarea locală, a genera inovare socială și transfer de cunoștințe în folosul comunităților. Structura organizaţiei cuprinde două birouri regionale, unul în Cluj-Napoca și celălalt în Odorheiu Secuiesc, care derulează proiecte de anvergură în domeniul dezvoltării regionale şi locale.