Puterea unei cooperative agricole stă, în primul rând, în pregătirea managerului
România are mai multe cooperative ca niciodată, respectiv aproape 4000, dintre care cele mai multe au luat naştere în ultimii 5 ani. Chiar şi înainte de 1989 erau mai puţine CAP-uri. Mai exact, undeva la 3000. Că numărul cooperativelor agricole şi al asociaţiilor a crescut în ultimii ani este un lucru îmbucurător, dar adevărul este că prea puţine dintre acestea funcţionează cu adevărat.
Estimările organizaţiilor arată că, la noi, cooperativele agricole deţin o cotă de piaţă de circa 2%, faţă de 50% în Franţa sau 83% în Olanda.
Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă Cluj solicită implicarea autorităţilor şi a societăţii civile în procesul de dezvoltare a unui corp de manageri pentru cooperativele agricole. În acest scop, Fundaţia a organizat vineri, 1 iulie, conferinţa „Cooperativa agricolă în 2022. Unde suntem, unde putem ajunge?”. Evenimentul a încheiat programul „CoopNet 2.0 – Învăţăm şi creştem împreună”, program al Fundaţiei implementat în colaborare cu Centrul Român de Politici Europene (CRPE) și Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară, finanţat de Romanian-American Foundation (RAF).
Programul, similar unui MBA, dar cu o durată mai scurtă, s-a adresat liderilor de cooperative agricole.
În cadrul conferinţei, au fost prezentate rezultatele proiectului CoopNet 2.0, nevoile actuale ale structurilor asociative, ce măsuri de sprijin pot accesa fermierii (ca membri ai unei cooperative, dar şi individual), direcţiile de dezvoltare a reţelei cooperativelor CoopNet şi perspectiva autorităţilor cu privire la cooperative.
„În contextul evoluţiilor recente din Europa şi România, marcate pe de o parte de ameninţarea unei penurii alimentare globale, iar pe de alta de intrarea în noul ciclu de finanţare a agriculturii prin Planul Naţional Strategic 2023-2027, cooperativele agricole au o şansă – poate unică – de a juca un rol major în dezvoltarea economiei noastre, cu condiţia să beneficieze de know-how pentru a profita de disponibilul de finanţare din fonduri europene care urmează să vină”, spune Marton Balogh, directorul biroului regional din Cluj-Napoca al Fundaţiei Civitas.
Din reţeaua CoopNet fac parte peste 80 de entităţi – cooperative, Grupuri de Acţiune Locală, asociaţii şi fundaţii. În cadrul programului CoopNet 2.0 coordonat de Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, 21 de manageri ai unor cooperative agricole au participat la cinci sesiuni de instruire şi mentorat, la cursuri în domenii precum management financiar, marketing, management proactiv, managementul resurselor umane şi management de proiect, acesta din urmă fiind acreditat de către ANC. Organizaţiile din CoopNet au participat, de asemenea, la şase întâlniri de reţea, la care au luat parte toţi membrii, precum şi la o serie de întâlniri cu reprezentanţii organismelor finanţatoare precum AFIR.
De asemenea, au mai fost organizate evenimente de promovare pentru 12 cooperative, în vreme ce 11 manageri de cooperative au beneficiat de sesiuni de mentorat online și faţă în faţă. Extins la nivel naţional, un astfel de program de dezvoltare de competenţe manageriale aplicate în domeniul cooperativelor ar putea juca un rol important.
Potrivit datelor oficiale ale Comisiei Europene, în UE funcţionează circa 250.000 de cooperative agricole care au 5,4 milioane de angajaţi. 163 de milioane de cetăţeni europeni, adică aproximativ o treime din întreaga populaţie a Uniunii, au statut de proprietar într-o cooperativă agricolă. În Vest, cota de piaţă a cooperativelor agricole variază mult de la ţară la alta, de la 83% în Olanda şi 79% în Finlanda la 50% în Franţa, mult peste România.
Evenimentul face parte din programul „CoopNet 2.0: Învățăm și creștem împreună”, pe care l-am implementat în perioada ianuarie 2020 – iunie 2022, în parteneriat cu Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CMSC) și Asociația Centrul Român de Politici Europene (CRPE), finanțat de către Romanian-American Foundation (RAF).