Începând din acest an, am devenit acționari și membri fondatori AFIN IFN S.A., prima instituție financiară nebancară care oferă credite exclusiv afacerilor cu impact social. Ne bucurăm că am putut contribui la construirea acestei noi instituții financiare, atât de necesare ecosistemului economiei sociale din România!

Economia socială este sectorul care îmbină performanța economică cu impactul social. Credem în puterea ei de a transforma comunități, de aceea avem încredere și în misiunea AFIN. Am decis să fim unul dintre membrii fondatori ai instituției pentru că vrem ca binele să se multiplice. Afaceri sociale mai puternice înseamnă un impact pozitiv mai mare, pentru mediu și pentru oameni.

AFIN IFN S.A. este prima instituție financiară nebancară din România cu capital privat, dedicată exclusiv sectorului economiei sociale. În urma unui proces complex,  AFIN IFN S.A. a fost înregistrată în Registrul General al IFN-urilor ținut de Banca Națională a României,  echivalând cu faptul că poate începe activitatea de creditare.

Operatorii economici cu impact social pot depune cererile pentru obținerea unuia dintre cele trei tipuri de împrumuturi:

  • AFIN CAPITAL – credite pentru capital de lucru
  • AFIN INVEST – credite pentru investiții
  • AFIN PUNTE – credite punte

Echipa AFIN sprijină antreprenorii în procesul de întocmire a dosarului și creditare, oferind consultanță și mentorat pe tot parcursul colaborării. Toate creditele oferite sunt în RON, pentru ca antreprenorii și afacerile lor să fie protejate de riscul fluctuației cursului valutar sau alte riscuri adiționale. Valoarea medie a unei finanțări va fi de 100.000 de lei, corelat cu dimensiunea activității și capacitatea de rambursare a beneficiarului.

O instituție unică în România 

AFIN IFN SA răspunde unei nevoi stringente existente: aceea de a asigura accesul la finanțare pentru operatorii economici cu impact social din România, care au nevoie de resurse pentru a se dezvolta.

Unicitatea acestei instituții vine din faptul că va fi capabilă să facă analiza de bonitate ținând cont atât de viabilitatea economică și financiară a proiectului, cât și de indicatorii de impact social, specifici operatorilor din acest sector. Totodată proiectul își dorește să ofere consultanță de specialitate operatorilor economici cu impact social pentru a-și dezvolta proiectele și pentru a deveni eligibili în vederea creditării.

AFIN IFN S.A. a luat naștere anul trecut, la inițiativa consorțiului format din Fundația „Alături de Voi” România, FEBEA – Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative, Patria Credit IFN și a unor persoane fizice cu experiență în sistemul bancar și în aria economiei sociale. Instituția s-a înființat printr-un proces unic de participare colectivă la formarea capitalului social de start, având în prezent 170 de acționari fondatori, majoritatea antreprenori sociali.

Încă de la înființare, AFIN și-a stabilit, prin actul constitutiv, o misiune socială, fiind prima instituție financiară nebancară care va funcționa ca întreprindere socială. Atestarea certifică obligațiile sociale pe care AFIN și le asumă: de a-și respecta misiunea socială, de a reinvesti minim 90% din profitul organizației, pentru a aduce plus valoare operatorilor economici cu impact social pe care îi va sprijini și de a avea o politică salarială echitabilă.

Mai multe detalii despre AFIN găsiți aici: https://www.afin.org.ro/credite/