Iroda:

Kolozsvár

Kezdés napja: 2015 október

Befejezés napja: 2017 október

Költségvetés:
250,000 $
Támogató:
Romanian American Foundation (Román-Amerikai Alapítvány)

A projekt célja a munkaerőpiac és a mezőgazdasági középiskolás diákok jobb összekapcsolása volt. Ennek eléréséhez egy kísérleti modellt készítettünk a diákok tanulmányi látogatásaira vonatkozóan és 8 mezőgazdasági középiskolát segítettünk ennek reprodukálása során.

A projekt megoldásokat javasol a Romániai mezőgazdasági oktatásban fennálló néhány problémára: gyakorlati tevékenységek elégtelensége, konkrét és valódi mezőgazdasági vállalkozások példáinak hiánya. Ezen kihívások megoldása a diákok képességét fejlesztené és serkentené őket hogy ezen a területen építsenek karriert.

A programba bevont mezőgazdasági középiskolákat körbejárva (nyolc darab, valamennyi Románia történelmi területein), elbeszélgettünk az iskolák igazgatóival és tanáraival a diákok és pedagógusok valós szükségleteiről, diákok érdeklődéseiről és egy tanulmányút megszervezésének hasznosságáról. A megszervezett látogatások , amelyen mindegyik középiskolából 15 diák és két kísérő tanár vett részt, legfőbb célja a mezőgazdasági rövid értéklánc és a kis és középvállalkozások modelljeinek tanulmányozása volt. Nyolc ilyen kiszállást szerveztünk, mindegyik 4 napos időtartammal, két területen – állattenyésztés és kertészet. Szerettük volna motiválni a résztvevő diákokat, hogy jövőjüket a mezőgazdaságban lássák, illetve a tanárok legyenek felkészültek a modell reprodukálásában.

„Nagy kihívás volt, de ugyanakkor nagyon nagy öröm is ! Több mint 120 diákot és tanárt ismertünk meg, meghallgattuk igényeiket, legjobb tudásunk szerint megpróbáltunk segíteni nekik. Észleltük a lelkesedést egy ritkán kedvelt területen, de a fáradságot is a tanárok sorában. Továbbra is, egy nagyon nagy szükség van a diákok , de főleg a tanárok támogatására, hogy ez utóbbiak lépést tudjanak tartani a mezőgazdasági oktatás területén fennálló új kihívásokkal”, mondja Anna Sargov, projektmenedzser.

2016. végén egy támogatási felhívást intéztünk, kizárólag ezen 8 iskola számára, akiknek felajánlottunk egy grantot a tanulmányi látogatás modelljének replikálására. Ezek a látogatások mindegyik középiskola tevékenységi területén zajlottak. Szerettük volna, hogy a tanulmányi látogatás modellje replikálható legyen, vagyis olyan módon segíthessük a programban résztvevő diákokat és tanárokat, hogy a jövőben ők maguk képesek legyenek saját erőből megszervezni ilyen eseményeket.

A projekt keretében elkészítettünk egy alkalmazási eljárást a tanulmányi látogatásra vonatkozóan és egy kézikönyvet a megvalósult látogatásokól és programról (beleértve egy kis útmutatót a többi diák számára szükséges információkról). A 2015-2017-es időszak egy előzetes fázist jelentett kezdeményezésünknek, a projekt folytatását a második fázis jelenti 2018-2020-ban, amikor következik 6 új középiskola bevonása a programba.

A projekt keretén belül készitett bemutato videoklippek a Geoagiu, Marosvásárhelyi, Szebeni középiskolákrol.

Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu

Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” din Târgu Mureș

Colegiul Agricol „Daniil Popovici Barcianu” din Sibiu

Partnerek:

World Vision Románia (WVR), Junior Achievement Románia (JAR), Romániai Gazdasági Nevelési és Fejlesztési Központ (CEED), Európai Politikák Romániai Központja (CRPE).

A Civitas Alapítvány által koordinált középiskolák: Liceul Tehnologic nr.1 (Salonta, BH), Colegiul „Emil Negrutiu” (Turda, CJ), Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” (Ciumbrud, AB), Colegiul Agricol „Daniil Popovici Barcianu” (Sibiu, SB), Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” (Târgu Mureș, MS), Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” (Geoagiu, HD).