Durata
Serviciu permanent, lansat în 2002
Beneficiari

populația Regiunii Odorhei, județul Harghita

Buget
Fundația Civitas pentru Societatea Civilă și Municipiul Odorheiu Secuiesc
Descarca materiale despre proiect

Ceea ce a început ca un proiect temporar s-a transformat într-un serviciu permanent pentru comunitate. Biroul de consiliere pentru cetățeni a fost creat în urmă cu 14 ani, iar datorită necesității pe care o reprezintă la nivelul comunității este și astăzi un punct de sprijin pentru localnici.

La fel ca acum 14 ani, rolul biroului este de a veni în ajutorul cetățenilor, pe partea legislativă. Domeniile de bază în care se oferă serviciile sunt: sănătate, asistență socială, asigurări sociale, raporturi de muncă, protecția consumatorului, drepturi și obligații civile, regimul proprietății, taxe și impozite, învățământ, procedură notarială, protecția copilului și servicii publice.

Activitatea biroului se desfășoară urmărind aceleași 4 principii, încă de la lansarea serviciului:

  • Gratuitatea serviciilor – serviciu accesibil fiecărui cetățean
  • Confidențialitatea datelor
  • Independența față de interesele politice
  • Caracterul imparțial

Biroul nu rezolvă problema cetățeanului, ci oferă alternative pentru rezolvarea problemelor. Prin intermediul lui ajutăm localnicii să se informeze înainte de a lua o decizie.

Pentru a facilita accesul la informații de natură juridică, pe lângă activitatea întreprinsă în birou, am creat și o rubrică săptămânală, într-un ziar local, prin care prezentăm cetățenilor noutățile sau schimbările legislative de actualitate.

Publicul biroului este format în cea mai mare parte din oameni cu vârsta peste 50 de ani, iar subiectul cel mai des dezbătut în birou este legat de asigurările sociale. Statistic, in medie pe an, biroul nostru oferă servicii de consiliere pentru 1100 de persoane.