belONGNoutati

Start înscrieri! Află toate detaliile despre Apelul de selecție din programul belONG

By 5 aprilie 2022 mai 11th, 2022 No Comments

 

Ai o idee cu impact în comunitate și vrei să aduni resurse pentru a o transforma în realitate?

Haide în programul belONG, un incubator în care proiectele ONG-urilor mici din România prind viață! 

Află mai multe detalii despre program și cum poți deveni parte din el.

Despre proiect, pe scurt

Proiectul Azi ONG-uri mici, mâine ONG-uri sustenabile, sau, pe numele lui scurt, belONG propune un model de incubare pentru organizațiile neguvernamentale din România, prin care să le sprijine în calea lor spre sustenabilitate financiară și comunicare eficientă.

Cine?

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, în parteneriat cu Norsensus Mediaforum, o organizație media din Norvegia.

Ce?

Un program în care ONG-iști cu idei de impact vor urma un training de fundraising și comunicare, iar apoi își vor desfășura propriile campanii de strângere de fonduri cu sprijin și mentorat din partea experților din domeniu.

Când?

Iunie 2022 – Septembrie 2023

Unde?

O întrebare bună. Va fi nevoie să vii la Cluj pentru patru zile de training, dar te asigurăm că toate costurile de transport și cazare sunt acoperite. După perioada de training, cea mai mare parte din activitățile proiectului se va putea realiza la distanță.

Pentru cine?

15 ONG-uri mici din toate regiunile României, care au avut un buget mai mic de 51.000 de euro în ultimii 3 ani și vor să schimbe lumea în bine.

Cum?

Cu finanțare din partea Active Citizens Fund România prin Granturile SEE 2014-2021.

De ce să te înscrii în program?

Încă o întrebare bună. Devenind parte din program, vei putea beneficia de:

  • Sesiuni de training în fundraising și comunicare

Vei învăța de la specialiști cum să creezi strategii eficiente de comunicare și fundraising pentru ONG-ul tău. Sesiunile vor avea loc în iunie 2022 și se vor desfășura fizic, în Cluj, dacă restricțiile pandemice nu vor împiedica acest lucru. Toate costurile de transport și cazare ale participanților vor fi decontate integral prin proiect.

  • Un curs de visual și transmedia storytelling pentru campanii de crowdfunding, susținut de un expert din Norvegia

Vei învăța de la specialiști cum să creezi strategii eficiente de comunicare și fundraising Partenerii noștri de la Norsensus Mediaforum vor ține pentru tine un curs online despre cum să spui povestea cauzei pentru care lupți și să convingi donatorii să te susțină.

  • Mentorat în procesul de design și implementarea unei campanii de crowdfunding și a două campanii de strângere de fonduri

Experții din proiect te vor ajuta, în cadrul unor sesiuni individuale, să dezvolți și implementezi două campanii de fundraising, în perioada iulie 2022 – aprilie 2023, și o campanie de crowdfunding pe o platformă online pe care ți-o vom pune la dispoziție, în perioada decembrie 2022 – iunie 2023.

  • Suport în realizarea unui draft de plan de comunicare

Vei fi sprijinit în analiza strategiei de comunicare a organizației tale și vei crea un plan de comunicare eficient pentru aceasta, fiind ghidat de un specialist în domeniu.

  • Accesul la o comunitate online de învățare

Vei deveni parte dintr-un grup de învățare, în cadrul căruia vei putea oricând adresa întrebări și ai cărui membri vor putea face constant schimb de bune practici.

Este important să reții că…

  • Proiectul Azi ONG-uri mici, mâine ONG-uri sustenabile NU oferă sprijin sub formă financiară sau materială organizațiilor beneficiare din program pentru implementarea proiectelor acestora. Programul este orientat spre a oferi suport, resurse și instrumente de învățare, astfel încât ONG-urile mici să facă primii pași spre sustenabilitatea financiară.
  • După sesiunile de training și mentorat, fiecare participant în parte va fi responsabil de promovarea propriilor campanii și rezultatele obținute în urma desfășurării lor.

Cui se adresează proiectul?

Așa cum ai aflat deja, în program vor fi selectate 15 ONG-uri mici din România, care au avut un buget mai mic de 51.000 de euro în ultimii 3 ani. Pe lângă acestea, mai există o serie de criterii de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească organizația ta.

Ești eligibil, dacă organizația pe care o reprezinți:

  • Este înființată legal prin act constitutiv înregistrat, cu personalitate juridică și cu sediul în România.
  • Are depus Bilanțul Contabil pentru anul precedent la ANAF.
  • Are capacitatea de a implementa activitățile propuse de program. Poate delega o persoană care să reprezinte organizația în activitățile proiectului pe perioada desfășurării acestuia.
  • Nu este structură religioasă, partid politic, asociație profesională, sindicat, patronat sau cooperativă distribuitoare de profit.
  • Nu promovează discursul intolerant, discriminatoriu și/sau instigator la ură.

Criterii de selecție

În procesul de evaluare a aplicațiilor, se va acorda prioritate organizațiilor care:

  • Nu au o strategie/un plan de comunicare.
  • Au cele mai puține surse de finanțare.
  • Au identificat o nevoie/problemă reală și propun cel puțin o soluție inovatoare.
  • Activează preponderent în mediul rural, în domeniul dezvoltării comunitare și/sau în domenii insuficient deservite precum: domeniul social, educațional sau cel al furnizării de servicii comunitare și al dezvoltării rurale și urbane.

Cum mă înscriu?

Pentru a se înscrie în program, aplicanții vor completa formularul de înscriere online, accesând acest link: https://forms.gle/tro3yDros1YN4gKm7.

Formularul va conține cinci secțiuni. Am descris câmpurile pe care le conține fiecare secțiune într-un material care să te ajute să-ți pregătești aplicația. Îl poți descărca aici.

Înainte de a începe să completezi formularul, îți recomandăm să citești cu atenție Regulamentul privind procesul de selecție a ONG-urilor beneficiare, pe care poți să-l descarci aici, alături de alte documente necesare pentru înscriere.

Perioada de înscriere: 31 martie 2022 – 30 aprilie 2022

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Proiectul este derulat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj în parteneriat cu Norsensus Mediaforum și beneficiază de o finanțare în valoare de 100.000,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.