Antreprenoriat și economie socialăNoutati

NOI AntrepreNORI și-a desemnat câștigătorii: 38 de proiecte inedite, inovatoare și cu grijă față de mediu

By 10 iunie 2019 septembrie 20th, 2019 No Comments

Proiectul Noi Antreprenori vine în sprijinul persoanelor interesate să își deschidă un business într-un oraș din județele Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, oferind oportunități de învățare și dezvoltare antreprenorială. Peste 300 de persoane au beneficiat de un training de formare antreprenorială, prezentări și dezbateri cu specialiști din domeniu, participând mai apoi cu ideea de business la un concurs de planuri de afaceri. După prezentarea ideilor și pitch-uirea lor în fața unui juriu, au fost selectate 38 de planuri de afaceri pentru a primi o finanțare de 30.000 sau 40.000 euro.

IT, dezvoltare durabilă, inovare socială, reducere CO2 sau cercetare – cele 4 domenii din care au fost selectate planurile de afaceri

Proiectele înscrise în concurs au surprins juriul prin creativitate, inovație și grija față de mediul înconjurător. Astfel, avem proiecte care susțin o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, dar și eficientă în ceea ce privește folosirea resurselor. Atelierul de creație Lanelka are la bază cel mai responsabil mod de a reutiliza produse textile deja existente, oferind astfel o alternativă mămicilor care nu își permit să cumpere haine din colecțiile brandurilor de lux, dar își doresc produse calitative. Atelierul de producție de mobilă de lemn recuperat și reciclat sau spălătoria auto eco sunt alte exemple care lasă o amprentă pozitivă asupra mediului și contribuie la conservarea lui. Cel din urmă vine cu o soluționare la problemele deja existente în acest domeniu și propune servicii de spălătorie mobilă la domiciliu, în parcare sau la sediul firmei. Întregul proces constă în curățarea cu abur uscat sub presiune ridicată, economisindu-se astfel apă și minimizându-se calitatea de detergent folosit.

Kartondeco vine cu o idee inedită de a oferi o șansă tinerilor proveniți din orfelinate. Inițiativa urmărește pe de o parte să formeze tinerii și să faciliteze integrarea lor pe piața muncii, iar pe de altă parte, să asigure sustenabilitatea afacerii prin vânzarea produselor create de ei. Pe partea de cercetare, dezvoltare și inovare, un proiect care iese în evidență este Next Engineering, primul birou de proiectare de instalații termice, sanitare și ventilații din România care folosește tehnologii și sisteme de realitate mixtă, augmentată și virtuală. Un alt proiect câștigător este cel de reactivare al Cinematografului Arta și transformarea lui într-un spațiu cultural de referință. Inițiatorul proiectului urmărește să echipeze cinematograful cu cele mai noi tehnologii, creând astfel un loc de întâlnire și interacțiune pentru grupurile creative.  

„Unul dintre principiile după care ne ghidăm în activitatea noastră este atenţia la construirea unei relaţii umane de calitate, de încredere reciprocă cu cei care sunt selectaţi în proiectele noastre. La fel am făcut şi în acest proiect. Încă din 2018, din perioada în care cutreieram cele 6 judeţe ale Regiunii Nord-Vest pentru a-i găsi pe aceşti oameni, a-i selecta pentru participare la trainingul de antreprenoriat, am vrut să-i cunoaştem îndeaproape fiindcă ştiam că ne dorim o colaborare pe termen lung cu ei, chiar dincolo de proiect. Am cunoscut peste 300 de oameni cu idei, viziuni antreprenoriale de impact, iar acum lucrăm concret cu 38 de antreprenori pasionaţi şi 38 de idei de afaceri foarte faine. Aceştia sunt cei care au aplicat în concursul de planuri de afaceri şi au fost declaraţi câștigători.

Suntem aproape de ei în acestă perioadă în care se nasc aceste afaceri, se înregistrează din punct de vedere juridic, îi mentorăm alături de experţii din proiect, în rafinarea modelelor de business şi ne pregătim pentru accesarea avansului care să îi ajute în startul afacerilor’’,  spune Carmen Ciobanu, director de programe la Fundația Civitas.