Dezvoltare comunitară și bună guvernareNoutati

Mintenașii. Oameni cu fapte bune pentru comunitățile din Geaca și Cornești

By 3 septembrie 2019 No Comments

Inițiat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, Mintenașii. Oameni cu fapte bune este un proiect care urmărește să dezvolte comunitățile marginalizate din Geaca și Cornești și să ofere un acces mai bun la educație, la piața muncii, la servicii sociale și medicale. Mintenașii. Oameni cu fapte bune este inițiat în cadrul proiectului Măsuri integrate pentru comunități marginalizate din Câmpia Transilvaniei și se află în al doilea an de implementare. Proiectul este desfășurat în parteneriat cu Asociația Centrul pentru o Societate Durabilă, Comuna Geaca, Fundația Creștină Diakonia, Comuna Cornești și Școala Gimnazială Geaca.

Întregul proiect este construit pe trei obiective strategice care înglobează susținerea a peste 400 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială. Primul presupune îmbunătățirea accesului la educație și prevenirea abandonului școlar pentru care se organizează diferite programe educaționale pentru copii și părinți – de la activități de tip afterschool și hub educațional săptămânal, până la educație parentală și grădiniță estivală. Despre activitățile și abilitățile pe care le deprind aceștia în cadrul acestor programe, am scris mai pe larg aici

Cursuri de formare profesională și stagii de practică pentru comunitățile din Geaca și Cornești

Cel de-al doilea obiectiv al proiectului este reprezentat de angajarea, creșterea șanselor de integrare, dar și menținerea pe piața muncii. În acest sens, sunt organizate cursuri de formare profesională, programe de ucenicie și stagii practice, prin care încercăm să formăm obiceiuri de învățare astfel încât participarea la cursuri să devină o rutină firească pentru oamenii din Geaca și Cornești. Este un proces mai greoi pentru că trebuie să schimbăm anumite percepții cu care aceștia se confruntă. În același timp, trebuie să găsim o modalitate de funcționare potrivită pentru beneficiari pentru ca aceștia să simtă că este în avantajul lor să participe la inițiative de acest gen. Trebuie să îi motivăm și să îi determinăm să se implice în acest program pentru a beneficia de condiții mai bune de trai. Cursurile de formare profesională vizează meserii ca electrician, brutar, mecanic, zidar, patiser, coafor sau îngrijitor bătrâni, iar prin intermediul lor ne dorim ca peste 200 de persoane să aibă mai multe șanse de angajare și implicit să aibă acces la o viață mai bună. 

Mai mult decât atât, proiectul își asumă sprijinirea cu câte 25.000 de euro pentru 12 persoane care depun un plan pentru înființarea unor afaceri locale. În acest mod, aceștia pot practica meseriile pe care le cunosc și pot lucra într-un mod mai profesionist, cu echipamente mai bune.

Cel de-al treilea obiectiv urmărește să faciliteze integrarea socială și să corecteze calitatea vieții. Astfel, atât în Geaca, cât și în Cornești, în această vară au fost organizate stații mobile pentru refacerea cărților de identitate. În același timp, membrii comunității sunt implicați în activități de voluntariat pentru a putea conștientiza mai bine relațiile sociale pe care le pot forma și rolul pe care acestea îl pot avea în viața lor de zi cu zi.