Dezvoltare comunitară și bună guvernareNoutati

Liceele agricole, hub-uri de învățare pentru tinerii interesați de agricultură

By 20 iunie 2019 iulie 8th, 2019 No Comments

Așa cum am povestit și în alte rânduri, Liceele agricole pregătesc fermierii de mâine este un program care oferă elevilor contextul potrivit pentru a-și dezvolta abilități de antreprenoriat și pentru a fi la curent cu ce se întâmplă în agricultură, dincolo de cursuri și studii de specialitate. O componentă importantă a acestui program sunt vizitele de studiu, prezentările reprezentanților fermelor și unităților de procesare, dar și exercițiile practice, care oferă tinerilor oportunitatea de a explora și alte tehnici de învățare în agricultură.

Vizitele de studiu: un context potrivit pentru experiențe practice

Vizitele de studiu scot la lumină atât lanțul valoric din domeniul agriculturii – producția, procesarea și marketingul, cât și oportunitățile de viitor pe care tinerii le pot accesa. Activitățile propuse urmăresc să ofere elevilor informații utile și experiențe practice pentru a înțelege mai bine mecanismele de funcționare și rotițele care pun lucrurile în mișcare. Scopul acestui program urmărește să schimbe modul în care elevii percep învățământul agricol, aducând în atenția lor mai multe exemple de ferme și unități care să-i inspire și să-i ajute în construirea viitorului lor. Este un context potrivit pentru a-i aduce mai aproape de lumea reală a antreprenoriatului, dezvoltându-și astfel cunoștințele și abilitățile printr-un proces conștient și asumat de învățare.

Pauză de socializare din timpul programului

De obicei, elevii vizitează o fermă pentru a cunoaște mai bine procesele de funcționare, un producător local pentru a afla mai multe despre procesare, ambalare și marketing, dar și cooperative sau instituții din domeniu. De data asta, vizitele liceelor agricole din Tg Mureș și Geoagiu s-au încheiat la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, cu un tur ghidat prin facultățile de profil.

Interacțiunea și aplicabilitatea informațiilor – cele mai apreciate metode de învățare

Partea cea mai atractivă pentru elevii de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” din Tg Mureș a fost vizita la o unitate importantă de procesare din județ, acolo unde au văzut un sistem integrat de recepție, omogenizare, pasteurizare, ambalare și furnizare a diferitelor tipuri de produse lactate. Tocmai pentru că au putut beneficia de această experiență, tinerii au înțeles mai bine cum funcționează o unitate de procesare a laptelui, partea practică reprezentând astfel un element necesar în educația lor.

Vizită la o unitate de procesare din Peșteana, județul Hunedoara

De obicei, tinerii care au în familie ferme sau diferite tipuri de agrobusiness-uri, își doresc să continue în această direcție și să preia responsabilitățile de la părinți sau bunici. Așa este și Vali, elev la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” din Tg Mureș, care vrea să preia afacerea de familie și să acceseze fonduri europene pentru a tehnologiza și moderniza ferma pe care o au acum părinții lui. Vizita de studiu pentru el a fost o experiență inedită, de unde a putut să se inspire și să-și facă planuri de viitor pentru afacerea familiei sale.

Vizită la ferma de vaci din Tuștea, județul Hunedoara

Pe de altă parte, Gabi, elevă și ea la Colegiul Agricol din Tg. Mureș, este foarte hotărâtă să urmeze medicină veterinară și să activeze în acest domeniu. Deși locuiește în oraș, a copilărit foarte mult la bunici și a interacționat cu animalele gospodăriei. Atunci când a reușit să aline durerea unui câine făcând de una singură o injecție, fiind ghidată telefonic de profesorul ei, a știut sigur că vrea să devină medic veterinar și să ajute de acum încolo toate animalele care îi ies în cale. E atrasă de tot ce înseamnă medicină veterinară și este foarte motivată să intre la facultate, la USAMV Cluj pentru a-și urma visul.

Liceul agricol: o plasă de siguranță pe piața muncii

Experiența vizitei de studiu a fost apreciată și de elevii de la Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu, fiind o modalitate foarte bună pentru aprofundarea cunoștințelor teoretice, dar și pentru dobândirea unor abilități ce țin de colaborare și lucru în echipă. Elevii capătă mai multă încredere și curaj pentru a pune întrebări care să îi ajute să înțeleagă mai bine cum funcționează anumite procese. Ies astfel din zona de confort și pot corela și compara mai bine modul în care funcționează unitățile mari de procesare, spre deosebire de fermele tradiționale. Avantajul elevilor de la liceele agricole e practica pe care o fac și experiențele de acest gen care îi pun față în față cu realitatea din piață și cu ceea ce se întâmplă de fapt în industrie. Absolvenții liceelor agricole dobândesc calificare profesională, având astfel o siguranță în ceea ce privește meseria pe care o pot practica imediat după absolvirea studiilor.

Grădina Botanică USAMV Cluj

În vizita de la USAMV Cluj, elevii de la Liceul Tehnologic din Geoagiu l-au întâlnit pe Sebastian, fost absolvent, cu care au povestit despre importanța pe care a avut-o liceul agricol în educația și dezvoltarea sa. Urmând un liceu de profil, Sebastian s-a familiarizat cu animalele de fermă și cu particularitățile creșterii lor, fiind din start avantajat în fața colegilor săi. Implicarea în olimpiade și obținerea unor rezultate notabile, i-a asigurat locul la facultatea de medicină veterinară, unde astăzi este student în anul 5. Este foarte hotărât să profeseze în domeniu și i-a sfătuit pe colegii lui mai mici să pună și puțină pasiune în ceea ce aleg să facă mai departe.

Vizitele de studiu urmăresc să sublinieze lanțul valoric în agricultură, iar activitățile propuse de Fundația Civitas sunt un exemplu pentru replicarea lor în liceele participante în program. Vizita de studiu a Colegiului Agricol „Traian Săvulescu” din Tg.Mureș a avut loc în perioada 3-7 iunie, iar cea a Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu în perioada 11-14 iunie, urmând ca în toamnă să aibă loc și cele de la Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Ciumbrud, Colegiul Agricol „D.P.Barcianu” din Sibiu și Liceul Tehnologic Nr. 1 din Salonta.