Lipsa de încredere în ONG-uri

Conform ultimelor date disponibile, doar 25% din populația României are încredere mare în ONG-uri (Cercetare realizată de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), ianuarie 2021). Acest procent vine pe fundalul ultimilor ani marcați de pandemie, în care interacțiunile față în față dintre ONG-uri și beneficiari și stakeholderi s-au redus considerabil, ducând la o lipsă de implicare a publicului în activitățile sectorului.

Totodată, comunicarea rămâne o activitate marginală pentru ONG-uri. Multe dintre ele nu au o abordare strategică și nu alocă resurse pentru a comunica constant și eficient cu publicul (comunitatea din care fac parte, susținătorii actuali sau potențiali, stakeholderi). Acest context generează o lipsă de înțelegere și conștientizare a impactului pe care îl au ONG-urile, care se traduce într-un nivel scăzut de încredere.

Cu ce soluție venim? 

Răspunsul nostru la aceste provocări a luat forma proiectului Lupă pe impact. Un plus de încredere în ONG-uri, finanțat prin programul Active Citizens Fund România, o inițiativă prin care vrem să punem lupa pe poveștile de bine pe care ONG-urile le scriu zi de zi. Proiectul a fost gândit pe termen relativ scurt, un an, o perioadă intensă, în care vom desfășura activități pentru segmente diferite de public.

Privim Lupa pe impact ca pe o strategie mai complexă de comunicare, care cuprinde acțiuni coerente și interconectate, orientate spre categorii cheie de public țintă. Este un proiect ambițios, care-și propune să ajungă la 20.000 de oameni, împărțiți în cinci mari categorii: tinerii din licee și studenții, mediul de afaceri, autoritățile publice, ONG-uri și publicul lar.

Cum aducem ONG-urile sub lupă? 

Proiectul presupune o serie largă de activități concepute special pentru fiecare categorie de public. Vom organiza, alături de biroul Odorhei al Fundației Civitas, două târguri de ONG-uri, un concurs de materiale jurnalistice pentru tineri, o campanie pentru mediul de afaceri și o serie de întâlniri între ONG-uri și autoritățile publice. De asemenea, ne propunem să încurajăm organizațiile să comunice public printr-un concurs de rapoarte anuale.

Primele evenimente din cadrul proiectului, cele două târguri de ONG-uri, vor avea loc în luna septembrie, în Cluj-Napoca și Odorheiu Secuiesc. Pentru mai multe detalii despre parcursul proiectului, click aici.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Proiect derulat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă (Odorheiu Secuiesc) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.