De mai bine de o lună, am încheiat povestea noastră cu cele 15 ONG-uri mici din proiectul Azi ONG-uri mici, mâine ONG-uri sustenabile, care au făcut crowdfunding pentru proiectele lor pe Creștem Idei!

Au fost 15 campanii cu oameni puși pe fapte bune în spate, cărora, credeți-ne pe cuvânt, nu le-a fost ușor! Am fost alături de ei, de la „Ne-au mai rămas câteva zile până la încheierea campaniei și avem doar jumătate din suma propusă!” până la evenimente în care am celebrat împreună succesul campaniei.

Ne-am întrebat ce-am învățat din povestea asta și fiecare dintre noi a răspuns.

Așadar, aici 3 lucruri pe care le-am învățat după 15 campanii de crowdfunding pentru ONG-uri mici:

  1. Am învățat că nu porneşti campania de crowdfunding cu donatori „obosiți”, pe care i-ai implicat deja în câteva acțiuni în ultimele luni. Sau o faci, dar cu oameni miracol lângă tine, acei ambasadori care să îți aducă donatori noi, să te ajute să îți creşti comunitatea.
  2. Abordarea directă a donatorilor este cheia. Plartformele de social media sunt minunate pentru ca să crești vizibilitatea campaniei tale de crowdfunding, dar nu îți pune prea multe speranțe în ele. Mesajele directe trimise oamenilor din comunitatea ta vor aduce cea mai mare parte din donații.
  3. Organizațiile mici au capacitate redusă și resurse limitate (umane, financiare, timp etc) pentru a derula independent campanii de crowdfunding. Pentru a reuși să aibă campanii de succes, ONG-urile mici au nevoie de suport constant, pe toate planurile (chiar și emoțional). Contextul ideal este să fie parte dintr-un model de incubare, cu specialiști în fundraising și comunicare, pentru a reuși să treacă relativ lin prin toate etapele dezvoltării și lansării campaniei. Modelul pe care l-am propus noi, prin proiectul Azi ONG-uri mici, mâine ONG-uri sustenabile, nu vizează doar derularea unei campanii de crowdfunding, ci urmărește și dezvoltarea capacității ONG-urilor, așa încât acestea să-și diversifice metodele de fundraising și să se promoveze mai eficient.

Acestea sunt primele 3 lecții de la echipa noastră. Promitem să venim cu mai multe, chiar de la ONG-urile care au trecut prin experiența campaniilor de crowdfunding! Stay tuned!

Proiectul „Azi ONG-uri mici, mâine ONG-uri sustenabile” este derulat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj în parteneriat cu Norsensus Mediaforum și beneficiază de o finanțare în valoare de 100.000,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.