Civitas Alapítvány szerepe: 
Projekt koordinátor
A projekt időtartama: 
2019. december – 2021. december
Költségvetés: 
226.229 euro
Támogatók
Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici, KA204-063879 Parteneriate strategice – Educația Adulților

Partnerek

  • Fundația Danis pentru Dezvoltare Managerială (Kolozsvár)
  • Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit CNLR (Bukarest)
  • Consorzio Materahub Industrie Culturali e creative (Matera, Olaszország)
  • Synthesis Center for Research and Education Limited (Nicosia, Ciprus)
  • Diesis Coop (Brüsszel, Belgium)

Kedveljük azokat a személyeket, akik törekednek jobbá tenni környezetüket és a magunk során mi is igyekszünk támogatást nyújtani nekik. A Szociális vállalkozások helyi közösségekben projekt támogatja az innovatív vállalkozókat, akik a saját helyi közösségüket fejlesztő kezdeményezések kialakításán dolgoznak. A programban résztvevő 5 partner együttes szervezésében felkészítő programot kínálunk 60 romániai, ciprusi és olaszországi vállalkozó számára. A felkészítő programban a résztvevők tökéletesíthetik vállalkozói készségeiket és tudásukat – és a partner országokban, valamint európai szinten is terjesztésre kerülő tanítási eszközöket/tananyagot dolgozunk ki.

Tanulj és add tovább

Célunk pozitív társadalmi célú kezdeményezések fenntarthatóságát szolgáló modellek kidolgozása, amelyeket sikerrel lehet országos szinten működtetni Romániában, Olaszországban és Cipruson. Belga partnerünk és a jövőbeni vállalkozásfejlesztési tanulmányaink segítségével képesek leszünk kialakítani egy olyan összetett fenntartó/felkészítő modellt, amelyet más országokban tevékenykedő vállalkozók is sikerrel alkalmazhatnak.

Felkészítő programjaink alapját egy kutatás adja, amit 2020 januárjában végzünk el 3 faluban. A kutatás legfontosabb témái a következők:

  • A társadalmi vállalkozó általános leírása és főbb jellemzői
  • A társadalmi vállalkozó profilja
  • Lehetőségek a vállalkozás finanszírozására, előkészítésére és felgyorsítására
  • Ötletbörze-platform pozitív társadalmi hatású vállalkozások kialakítására
  • Közpolitikai intézkedésekre vonatkozó ajánlások kidolgozása

A programok egyben innovatív oktatási eszközök is a partner szervezetek és a programban résztvevő 60 romániai, olaszországi és ciprusi vállalkozó szellemű felnőtt számára is. A két nemzetközi tréning egyben tudás, módszer és eszközök átadására szolgáló fórum is, mely segítségével támogatjuk a négy ország helyi közösségeinek fejlesztését és a munkahely teremtési erőfeszítéseket.

A projekten belül szeretnénk létrehozni egy online platformot is, amely összegyűjti és megjeleníti a különböző társadalmi célú vállalkozás-ötleteket, a legjobbaknak ilyen formában is igyekszik érvényt szerezni és nyilvánosságot biztosítani. Ugyanakkor közösségi finanszírozási lehetőségeket közzétételének is helyet ad.

„Meggyőződésünk, hogy a hatásos szociális vállalkozások innovatív megoldásokat nyújthatnak a közösségi jólét kialakításának tekintetében és új munkahelyeket teremtenek. Széles körű helyi tapasztalattal rendelkező partnereinkkel együtt a Szociális vállalkozások helyi közösségekben című projekt keretében a következőket kínáljuk: a felnőtteket felkészítő programok felé irányítjuk és támogatjuk a hozzáférést innovatív pénzügyi, finanszírozási eszközökhöz” nyilatkozta Simona Bartiș, a Civitas Alapítvány kolozsvári irodájának projekt koordinátora.

 2 decemberében Kolozsváron megtartották az első transznacionális gyűlést, amelyen a projekt menedzsmentje és kivitelezésére vonatkozó kérdések kerültek napirendre a partner szervezetek képviselőinek részvétele mellett.