A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért, partnerségben a Harghita Business Center-el (HBC) elindította a „+Esély az esélyhez!” elnevezésű projektjét. A projekt futamideje 12 hónap, 2023. januárjától kezdődően, összértéke pedig 2.128.240 lej.

A projekt főcélja a romániai lakosság életszínvonalának emelése és jólétének javítása, a munkanélküli és inaktív személyek szakmai hozzáértési szintjének a növelése és a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésük elősegítése által.

Kik vehetnek részt a képzéseken? Legalább 30 évet betöltött munkanélküli vagy inaktív személyek jelentkezhetnek (olyan személyek, akiknek nincsen bevallott jövedelmük). Felső korhatár nincsen. A képzésekre jelentkezők végzettsége legkevesebb 10 osztály kell legyen.

A projekt tevékenységei:

  1. INGYENES szakképzés biztosítása szakács és pincér szakmákban, összesen 95 személy részére. A képzés időtartama 720 óra, ebből 240 óra elmélet és 480 gyakorlat.

A résztvevő motivációja céljából, a jelenlét arányában ösztöndíjat is kaphat, amelynek maximális összege 3600 lej.

Ugyanakkor képzést szervezünk 10 személy részére a Vállalkozói kompetenciák fejlesztése területen is. Ennek időtartama 40 óra. Az erre jelentkezők azt kell vállalják, hogy a képzés ideje alatt elindítják az egyéni vállalkozásuk bejegyzését.

A képzéseket elvégzők az Országos Képesítési Hatóság (ANC) által elismert oklevelet kapnak.

A képzések külön összetevője egy háromnapos számítástechnikai ismeretekkel kapcsolatos modul is.

A résztvevőknek naponta meleg ételt biztosítunk, valamint utólag megtérítjük a képzésekre való utazásuk költségeit.

  1. Az projekt fontos összetevője, hogy a képzésen résztvevők segítséget kapjanak az elhelyezkedésben is.

Ennek érdekében létrehozunk, elsősorban Székelyudvarhelyen, de a lehetőségek függvényében más helyiségekben is Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyékben Információs, tanácsadó és állásközvetítő Szolgáltatásokat.  Azt céloztuk meg, hogy általuk a képzésen résztvevőkből legkevesebb 48-nak segítsünk munkahelyhez jutni vagy elindítani egyéni vállalkozásokat.

Érdeklődni a 0737-015484-es (Bartha-Pál Csaba), a 0266-218481-es telefonszámokon (Civitas Alapítvány), illetve a [email protected] elektronikus postacímen lehet.