Antreprenoriat și economie socialăNoutati

[Start-up@CENTRU] Vállalkozni a vendéglátóiparban

By 27 január 2020 No Comments

Máté Lehelt mindig érdekelte és lelkesítette a gasztronómia. Szeret különböző alapanyagokkal kísérletezni és olyan ételeket főzni, amelyek nem feltétlenül tartoznak a hagyományos ételek kategóriájába. Számára a főzés kikapcsolódás, főleg, ha otthon főzhet és nem időre kell kész lennie.

Öt évvel ezelőtt kezdett el szakácsként dolgozni, egy olyan helyen, amely az elején szendvicseket, salátákat, egyszerűbb ételeket kínált. Idővel napi menüt is kezdtek készíteni, így szép lassan egyre nagyobb tapasztalatra tett szert. Ez amolyan autodidakta módon történt, ami mai napig is tart. Nem telik el egy nap anélkül, hogy új receptek, főzési technikák után kutasson vagy főzőműsorokat nézzen.

***

Lehel 2018-ban hallott a támogatási lehetőségről, a Start-Up@CENTRU projektről. Úgy érezte, eljött az ő ideje, hogy saját kezébe vegye sorsát és létrehozzon egy vendéglátóipari vállalkozást. Elkészítette egy kis gastro pub üzleti tervét, megpályázta a támogatást, melyet sikerült el is nyernie. A tavaly bejegyezte a saját vállalkozást, és új eszközökkel szerelte fel a konyhát, mely továbbra is a kedvenc helye és melyre igen büszke. Tisztában van azzal, hogy még rengeteg a tennivaló, hiszen az étkező rész küllemén is szeretne javítani, esetleg pár asztalt elhelyezni a gasztro pub elé.

A pénzügyi támogatás mellett Lehel vállalkozói képzésben is részesült, illetve mentor program részese is volt. Mindezek a segítségére voltak, főleg a kezdeti időszakban, és úgy véli, hogy: „Igen megnyugtató maga a tudat, hogy van egy ember, akire számíthat, ha olyan problémába ütközöl, amit egyedül nem tudsz megoldani. Jó tudni, hogy a teljes projektidő alatt támaszkodhatsz az illető szakmai tapasztalatára, így már-már az az érzésed, hogy a dolgok is gördülékenyebben mennek.”

Az új vállalkozással új munkahelyek is létre jöttek. Lehel munkatársaira elsősorban kollégákként tekint és csak másodsorban tartja őket alkalmazottaknak. Éppen ezért minden alkalommal olyan kollégákat keres, akikben erős a csapatszellem, lelkiismeretesek, korrektek és kedvesek.

A Kalapos Gasztro Pub jellemzője a változatosság, a frissesség és a jó íz

Nem használnak félkész fagyasztott termékeket, mint például a fagyasztott hamburger húspogácsa, az előfűszerezett, tartósítószeres hústornyok shaormának, bundázott sajt vagy csirke. Két alapanyag esetében dolgoznak fagyasztott termékkel, ebből az egyik a hasábburgonya, míg a másik a zsemle, mely utóbbit viszont minden nap frissen sütik.

A Kalapos Gasztro Pub főként a Facebookon reklámozza termékeit, viszont a vevői elégedettség reklámerejére is támaszkodik, hiszen sokkal hatásosabb, ha egy fogyasztó elégedett és elmondja másoknak, hogy finom és minőségi az étel.  

Éppen ezért Lehel számára igen fontos, hogy ízletes és friss ételek kerüljenek ki a konyháról. Emellett alternatív fogásokat és különleges ízeket akar kínálni a piacon fellelhető, hagyományos kínálattal szemben.

A Kalapos Gasztro Pub és a street food irányzat

A street food kínálata nem túl sokban különbözik az éttermek kínálatától, viszont az ár meglehetősen alacsonyabb. A legszembetűnőbb különbség a street food és a fast food között az, hogy ez utóbbi főként nem túl egészséges félkész termékekből dolgozik, melynek köszönhetően valóban gyorsabb tud lenni a kiszolgálás. Például ott egy burger elkészítése kb. 3 perc, viszont a street food irányzat követői esetében a burger előállításához legalább 10 perc szükséges, hiszen más technikákról és friss alapanyagokról beszélünk.

Nagy általánosságban a street food fogalma az utcán, bevásárlóközpontokban, parkokban, vásárokon vagy más közterületeken, a helyben fogyasztott étkezést jelenti. Általában az eladó egy mozgó árus, aki például büfékocsiból árul. Viszont léteznek pub-ok, bisztrók vagy akár éttermek, amelyek a street food vonalat képviselik és jó minőségű ételkülönlegességeket kínálnak elfogadható áron. A street food és a fast food közötti hasonlóság éppen az éttermi árakhoz viszonyított alacsonyabb árfekvés.

***

A Start-up@CENTRU programnak köszönhetően megvalósult Máté Lehel álma: létrehozta saját vállalkozását, felszerelt egy konyhát, ahol ízletes ételeket készíthet ügyfelei legnagyobb örömére. Lehel a Civitas Alapítvány által támogatott 8 vállalkozó egyike.