Kolozsvár, 2021 április 16. A kolozsvári Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért megrendezi az online konferenciát Új vállalkozók. Új kihívások és lehetőségek címmel, mely az Új Vállalkozók projekt lezárása is lesz, mely átfogó megközelítést ad régió startupjainak.

A konferenciát civitalks égisze alatt szervezik, az első széles körű rendezvény, egy olyan vitafórum, amelyen az alapítvány tevékenységi területeinek szakértői releváns témákkal foglalkoznak, hozzájárulva  a váltóztatók közösségének fejlődéséhez. A civitalks #1 2021 áprilisi kiadása a vállalkozói szellem és a szociális innováció körébe tartozik.

Az esemény online térben zajlik, április 27-én, 09:15 –  14:30 óra között, a ZOOM platformon és élő közvetítésel az alapítvány Facebook oldalán (www.facebook.com/fundatiacivitas ), valamint négy részre bomlik majd.

Részletes program a konferenciáról:

 • 9:15 – 10:00 A konferencia megnyitása. Az Új Vállalkozók projekt és résztvevő partnerek bemutatása.
 • 10:00 -10:50 talk #1: Közpolitikák és vállalkozói ismeretek oktatása. A vállalkozói ismeretek fontosságának megismerése, bemutatjuk legújabb projektünket, amely a régió startupjainak szól. Melyek voltak a leghasznosabb tevékenységek és kihívások az európai alapokból finanszírozott projektbe való belépés során?
 • 11:00 – 11:50 talk #2: A vállalkozói ökoszisztéma az észak-nyugati régióban. Ismerje meg a régió vállalkozói ökoszisztémájának érdekeltjeit, a meglévő közösségeket, a hálózati lehetőségeket és az ökoszisztémához való kapcsolódás előnyeit.
 • 12:00 – 12:50 talk #3: Szociális vállalkozás és szociális gazdaság. A jó gyakorlat példáival bemutatva megvitatjuk a szociális vállalkozási szektorban rejlő lehetőségeket, annak sajátosságait és kihívásait. A vállalkozástól kezdve a társadalmi vállalkozásig.
 • 13:00 – 14:00 talk #4: Startup pitch. Mentorálás. Lehetőségek. Finanszírozás. Néhány stratup ismertetése, amelyeket a projekteken keresztül támogatunk. A mentorálás fontosságának átbeszélése, az üzleti modellek, a befektetők szerepét, a nemzetközi válást és gondolkodásmódot.
 • 14:00 – 14:20 Europai nézetek

A civitalkson felszólaló személyek sorrendben:

 1. Bianca RADU, egyetemi adjunktus, Babes-Bolyai Tudományegyetem, Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar
 2. Florin DUMA, egyetemi docens, Babes-Bolyai Tudományegyetem, Európai Tanulmányok Kar
 3. Liviu MICLAUS, Ügyvezető Igazgató, „Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Nord-Vest.”
 4. Silvia NISTOR, Szaktanácsadó @fonduri-structurale.ro és junior crowdfunding szakértő @consolid8.
 5. Vlad ICLEANU, Kolozsvári Startupok Igazgatóságának tagja
 6. Dorin Constantin DOMUTA, Osztályvezető „Regionális Fejlesztés, Projektek és Nemzetközi Kapcsolatok, Észak-Nyugat Regionális Fejlesztési Ügynökség.”
 7. Péter-János MAKKAI, Államtitkár a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztériumnál
 8. Angela ACHITEI, Az „Alaturi de Voi” Románia Alapítvány (ADV) elnöke és társadalmi vállalkozó.
 9. Sonia OPREAN, Társalapító és Menedzser partner, Synerb Venture Catalyzer.
 10. Florin M. POP, Primainvest Capital Managment alapítója
 11. Smaranda IGNAT, Társalapító a PropTech Romania-nál

 

Pitch demos:

 • Pitch #1 Flow Communication – Oana Urs
 • Pitch #2 LANELKA – Kelemen Kinga
 • Pitch #3 SteamwashandClean – Toga Gergő
 • Pitch #4 Epix Mobile – Alex Balas

A civitalks utolsó felszólalója Iuliu Winkler európai parlamenti képviselő, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (INTA) alelnőke, a SME Europe első alelnöke, aki 14:00-14:20 között globális és európai perspektívát hoz a témába.

 

Egy kevés az Új Vállalkozókról

A kolozsvári Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért és társai, a DCG Fejlesztési Tanácsadó Csoport (fonduri-structurel.ro) és a Közpolitikai Egyesület Központja 1,2 millió euró támogatást bocsátottak az északnyugati régió vállalkozói rendelkezésére az Új Vállalkozók projekt révén.

A “A PLUS for the North-West Region Start-up” teljes nevén futó projekt több mint 3 éven át (2018. január – 2021. április) zajlott, amelynek során 309 ember vett részt vállalkozói képzéseken, ill. , üzleti tervek versenyén keresztül 38-an kaptak hozzávetőleg 40 000 euró támogatást, tanácsadást, mentorálást, támogatást álmuk megvalósításához.

A projektet az Európai Szociális Alap társfinanszírozza az Emberi Tőke 2014–2020 operatív programon keresztül, POCU / 82 / 3.7 / 104273. A projekt teljes költségvetése 8.900.412.34 lej, amelyből 7.534.576,40 lej uniós hozzájárulás, 1.329.631.13 lej a nemzeti költségvetés hozzájárulása és 36.204.81 lej a projekt társfinanszírozásának értéke.

Közel 30 éves tapasztalata alapján a Civitas Alapítvány szilárd hírnevet szerzett a helyi fejlesztés területén. Kezdeményezéseink középpontjában állandóan az az elv áll, hogy a helyi közösségek lakói maguk is megváltoztathatják mindennapjaikat jobbá, ha rendelkeznek a szükséges eszközökkel és tudják, hogyan kell használni őket.

A konferencián való részvételhez regisztráljon az alábbi linken található űrlap segítségével:

Az esemény regisztrációs űrlapjának kitöltésével elfogadja a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért  adatvédelmi irányelveit.