Durata
mai 2014 – aprilie 2016
Buget
166.922,50 Euro
Fondul ONG în România – Componenta Dezvoltare Durabilă
Descarca materiale despre proiect

În cadrul proiectului am facilitat crearea a două grădini experimentale, în Apahida și Locodeni. Acestea au respectat în totalitate principiile agriculturii ecologice, iar semințele folosite au fost, firește, tradiționale.

Grădinile au fost inaugurate într-un eveniment de tip Ziua Porților Deschise, unde au fost prezenți gospodari, fermieri și jurnaliști. În cadrul grădinilor s-a putut observa diversitatea naturii: am cultivat peste 25 de specii de tomate, castraveți, gogoșari, ardei, ardei iute, morcovi, diferite soiuri de fasole, dovleci și multe alte legume. De asemenea a fost un prilej bun de a conecta și de a favoriza parteneriatele pe termen lung între fermieri și consumatori.

Proiectul și obiectivele sale au fost promovate în cadrul mai multor târguri de semințe, prin intermediul cărora am reușit să creăm o rețea informală de susținători ai semințelor tradiționale și a agriculturii ecologice. Începând cu anul 2014, în fiecare an publicăm Catalogul Semințelor Tradiționale. Alte publicații lansate în cadrul acestui proiect sunt: Ghid pentru salvarea semințelor, Ghid pentru cultivarea legumelor destinat copiilor (conține ilustrații realizate de un tânăr), Fii și tu semănător (îndrumar  pentru înlocuirea pesticidelor cu variante eco).

„Ne-am dorit foarte mult să tragem un semnal de alarmă cu privire la pericolul în care se află semințele tradiționale și să ne aducem contribuția la salvarea și conservarea unor specii importante, pentru că acestea fac parte din identitatea noastră.”

Pakot Mónika Manager Proiect