Implementat de către

Filiala Cluj-Napoca

Durata
Ianuarie 2018 – Decembrie 2021
Buget
250,000 $
Finantator
Romanian-American Foundation

Demersul nostru face parte dintr-un program complex pentru susținerea școlilor agricole în procesul de a-și adapta oferta educațională la nevoile economiei locale. Continuăm astfel proiectul Liceele Agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici și mijlocii și investim în continuare în dezvoltarea abilităților necesare pentru ca elevii să devină  viitori fermieri și  antreprenori în agricultură.

Până acum intervențiile din etapa anterioară au fost testate și adaptate pentru liceele agricole din Miroslava, Huși, Brănești, Slatina, Salonta, Turda, Ciumbrud și Prejmer.

Această nouă fază a programului pune accentul pe creșterea capacității liceelor de a continua inițiativa în mod independent și de a identifica resurse suplimentare pentru a-și finanța propriile activități. Sarcinile din program au fost împărțite între partenerii proiectului, iar Fundația Civitas este acum responsabilă de majoritatea liceelor din Transilvania. Vom continua, în următorii trei ani, să lucrăm împreună cu liceele Ciumbrud și Salonta și am inclus în program licee agricole din Geoagiu, Mureș și Sibiu. Implicarea celorlalte șase licee din restul țării este coordonată de Fundația World Vision România.

Proiectul actual descrie trei componente educaționale, menite să ajute la transformarea liceelor agricole ce vin totodată în sprijinul elevilor de a-și dezvolta abilități antreprenoriale și de se conecta la ceea ce înseamnă piața agricolă reală. Acest obiectiv va fi abordat prin combinația celor trei componente educaționale, respectiv: vizite de studiu, practică relevantă și promovarea liceelor pentru a atrage candidați și parteneri motivați, care vor ajuta liceele agricole să devină actori activi în comunitate, furnizori eficienți de educație și catalizatoare pentru dezvoltarea economică.

Clipurile de promovare ale liceelor din Geoagiu, Târgu Mureș și Sibiu, realizate în cadrul proiectului

Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu

Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” din Târgu Mureș

Colegiul Agricol „Daniil Popovici Barcianu” din Sibiu

Implementat în parteneriat, proiectul face parte dintr-o intervenție mai complexă, având drept scop sprijinirea liceelor agricole pentru a face oferta educațională să fie mai relevantă pentru economia locală. În viziunea consorțiului, liceele joacă un rol activ în comunitate pentru dezvoltarea fermelor mici și mijlocii și a întreprinderilor agricole, prin urmare, prin intermediul acestui program oferim posibilitatea creșterii capacității tinerilor fermieri de a se integra pe piața agricolă.

Parteneri:

World Vision România (WVR), Junior Achievement România (JAR), Centrul pentru Educație Economică și Dezvoltare din România (CEED), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE)

Licee coordonate de Fundația Civitas: Liceul Tehnologic nr.1 (Salonta, BH), Colegiul „Emil Negrutiu” (Turda, CJ), Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” (Ciumbrud, AB), Colegiul Agricol „Daniil Popovici Barcianu” (Sibiu, SB), Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” (Târgu Mureș, MS), Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” (Geoagiu, HD).