Statut Civitas:

Partener

Durata
Ianuarie 2022 – Decembrie 2023
Buget
Buget total: 279.857 EUR
Bugetul Civitas: 30.128 EUR
Finanțator
Programul Erasmus+
Parteneri
Czech University of Life Sciences Prague (Cehia) – coordonatorul proiectului, The Agricultural University (AU) (Bulgaria), TREBAG (Ungaria),  ARID (Polonia), Kujani (Ungaria), Mediterranean Agronomic Institute of Chania (Grecia)

INPACT. Protecția integrată a plantelor ca răspuns la schimbările climatice

Despre proiect

Proiectul INPACT (Integrated plant protection as an answer for climate change) se concentrează pe sănătatea plantelor în producția de legume și fructe, deoarece acest sector este afectat de un flux de informații îngreunat și de schimbările climatice. În ultimul deceniu, transferul de cunoștințe și inovații a devenit esențial pentru ca fermierii să ia decizii cât mai repede posibil, să evite pierderile financiare, să aibă acces la piețe, să-și protejeze plantațiile și efectivele de animale și să atenueze riscurile legate de schimbările climatice. Obiectivul general al proiectului este de a genera răspunsuri la cele mai recente și importante întrebări ale fermierilor, care sunt legate de structura costurilor, profit și siguranța alimentară. Proiectul va contribui, de asemenea, la dezvoltarea cunoștințelor grupului țintă cu privire la metodele ecologice de protecție a plantelor pentru a reduce utilizarea pesticidelor.

Cui se adresează proiectul?

Din grupul țintă principal al proiectului fac parte profesioniști din agricultură, consultanți și experți în protecția plantelor, precum și formatori VET (Vocational Education and Training), profesori și facilitatori.  Grupul țintă secundar este format din fermieri, grădinari, studenți VET, lucrători din sector, IMM-uri din agricultură, fermieri care cultivă plante medicinale și grădinarii amatori.

Rezultatele proiectului

Pentru a-și putea desfășura activitatea, fermierii au nevoie de acces la informații actuale, care să fie transmise într-un mod eficient. Cunoștințele sunt esențiale în munca lor, pentru că unele riscuri, cum ar fi dăunătorii sau lipsa unei protecții pentru plante, dacă nu sunt gestionate într-un mod corect, pot cauza costuri mari și pierderi pentru fermieri și pot pune în pericol siguranța alimentară. Ca răspuns la această nevoie, partenerii proiectului vor dezvolta noi materiale de instruire pentru a facilita producția ecologică în sector:

  • Materiale de formare noi și inovatoare, pentru a ajuta la punerea în aplicare a instrumentelor de protecție a plantelor din cadrul acțiunilor UE privind schimbările climatice. Acestea vor permite grupurilor țintă să aibă acces continuu la informațiile necesare pentru activitățile lor educaționale și economice.
  • O nouă platformă internațională, care va sprijini transferul de cunoștințe între experții internaționali, astfel încât aceștia să fie la curent cu cele mai recente riscuri și metode de prevenire în ceea ce privește protecția plantelor, luând în considerare strategiile UE pentru o agricultură durabilă.
  • Materiale de formare care vor include informații actualizate, conținut vizual, care va cuprinde cele mai bune practici colectate din țările partenere, pentru a contribui la implementarea strategiei UE – „De la fermă la masă”.
  • Instrument pentru fermieri, facilitatori și formatori pentru a putea identifica la timp și corect bolile și simptomele; materialul va fi digitalizat.

Pentru mai multe detalii, accesați site-ul proiectului: www.inpactproject.eu.


Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Numărul de referință al proiectului: 2021-1-CZ01-KA220-VET-000025827.

Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei