Implementat de către

Biroul Odorheiu Secuiesc

Durata
iunie – septembrie 2017
Buget
33.000 lei
Finanțator
Consiliul Local al Municipiului Odorheiu
Secuiesc, Consiliul Județean Harghita, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (HU)

Aproximativ 7000 de persoane au vizitat, timp de trei zile, „Festivalului fructelor” din Odorheiu Secuiesc. Evenimentul a fost organizat pentru al 9-lea an consecutiv de către biroul regional al Fundației Civitas.

Scopul evenimentului, ajuns unul de tradiție în zona Odorheiului, este de a sprijinii comunitățile care cultivă și prelucrează soiuri locale de fructe. 14 comunități au participat la această ediție și au pus la dispoziția celor interesați peste 300 de tipuri de produse din fructe. Festivalul Fructelor pune la dispoziția tuturor produse sănătoase și de calitate, iar gospodinele din satele limitrofe au avut parte de un eveniment unde și-au putut expune și valorifica produsele de casă, gătite pe parcursul anului.

În cele 3 zile ale festivalului, vizitatorii au putut gusta produse precum gemuri și siropuri de casă, sucuri naturale de fructe, fructe uscate și diferite sortimente de prăjituri. Pe lângă programele culturale desfășurate în cadrul Erdélyi Táncház Fesztivál, au avut loc și mai multe evenimente dedicate atât celor mici, cât și celor mai mari.

„Pentru mine Festivalul Fructelor înseamnă să lucrăm împreună cu toții: colegi, voluntari, finanțatori, parteneri și membrii comunităților. E o plăcere să vezi că toți cei care se implică o fac cu devotament, mai ales că mulți dintre parteneri ne-au fost alături ani de zile. Este un «izvor limpede» care poate fi şi trebuie fructificat. Doresc ca și în viitor să avem o colaborare la fel de… fructuoasă”

Bartha-Pál CsabaCoordonator de proiect

Au fost amenajate locuri de joacă, ateliere pentru meșteșugari, expoziții de produse, un stand de informare despre ceaiuri din plante locale. A fost amenajat și un „Cort troc” unde vizitatorii au avut prilejul să facă schimb cu diverse produse aduse de acasă. Au avut loc extrageri, tombole și numeroase competiții, cu premii interesante și valoroase.

Suplimentar a fost organizată o conferinţă pe tema „Păstrarea tradițiilor și valorilor locale, prin colaborare, în Bazinul Carpatic”. În cadrul conferinţei au fost prezentate acele iniţiative care subliniază importanţa valorificării cu responsabilitate a resurselor naturale şi demonstrează că în acest mod se poate dezvolta şi menţine o economie comunitară sustenabilă.

Parteneri:

Asociaţia Székelygyümölcs – Asociaţia Prelucrătorilor de Fructe din Odorhei, Asociația GAL Homorod-
Kukullo LEADER Egyesulet, Trupa de dans Udvarhely