Partener
Implementat de către
Biroul Regional din Odorheiu Secuiesc
Solicitant
Universitatea „Szent Istvan” din Ungaria
Durata
Buget
Finanțator
În cadrul proiectului Eco-Motive ne-am propus să dezvoltăm programe de training pentru formatorii din domeniul agriculturii ecologice, care să se plieze pe nevoile și mai ales limbajul persoanelor dezavantajate care trăiesc în mediul rural.
Aceste training-uri au fost absolut necesare, în contextul familiarizării cu agricultura ecologică a persoanelor din mediul rural. În cadrul proiectului am dezvoltat curricule educaționale și materiale didactice care să faciliteze înțelegerea și asimilarea informațiilor. Subiectele acoperite au fost: legumicultura ecologică, pomicultură ecologică, creșterea animalelor. Considerăm că un modul necesar în training-ul formatorilor a fost cel de Sensibilizare și Motivare, prin intermediul căruia au învățat metode de abordare a oamenilor din grupuri dezavantajate.
Printre rezultatele atinse se numără dezvoltarea de manuale explicative despre agricultura ecologică, destinate persoanelor din mediu rural, prin care am reușit să stârnim interesul lor pentru agricultura și pomicultură ecologică și să reducem bariera lingvistică pe care am sesizat-o între specialiștii din domeniu și persoanele din mediul rural. Ca proiect pilot, am creat o livadă, cu pepiniera din soiuri tradiționale, în Locodeni. Aceasta a fost „sala de curs” a sătenilor care, împărțiți pe echipe, au fost inițiați în tehnicile agriculturii ecologice.
Ne mândrim că am reușit să aducem o contribuție valoroasă în motivarea și sensibilizarea trainerilor. De asemenea, suntem recunoscători pentru vizitele efectuate în țările partenere, care ne-au ajutat să ne extindem orizonturile și să învățăm multe lucruri noi. Spre exemplu, partenerul nostru din Anglia, care se ocupă cu reintegrarea în societate a tinerilor dezavantajați, organizează cursuri de Dezvoltare Personală prin Agricultură, cu o durată de doi ani, ceea ce ni se pare o idee extraordinară.
Parteneri:
GAK Nonprofit Kozhasznu Kft. din Ungaria, Fundația Ormánság, Primăria Tiszasas, Centre Capacitacio Agraria Manresa din Catalonia, Ruskin Mill Trust din Marea Britanie
”„Agricultura este un proces foarte complex. Dincolo de necesitatea fizică pe care o satisface și favorizarea suveranității alimentare, este o formă de terapie, care contribuie atât la biodiversitate, la sănătatea naturii, cât și la sănătatea noastră; iar agricultorii sunt paznicii și mesagerii acestei moșteniri. Trebuie să le fim recunoscători!”–
Pakot Mónika Manager Proiect