Durata
2012 – 2016
Buget
168,080 USD
Finantator
Romanian American Foundation

Prima parte a anului a însemnat finalul unui proiect care a avut o istorie mai lungă, cu implicații semnificative: Dezvoltarea Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic. Proiectul a implicat maturizarea inițiativei începute în toamna anului 2012.

Prin intermediul acestui proiect am asociat o bună parte din fermierii din Bazinul Legumicol Lunca Someșului Mic, oferindu-le posibilitatea de a accede spre o piață nouă, cea a supermarket-urilor. Considerăm că prin dezvoltarea acestui proiect, am contribuit la creșterea coeziunii și a prosperității în comunitățile implicate, Apahida și Jucu.

În cei 3 ani de zile cât a durat perioada implementării acestui proiect, acțiunile noastre au vizat maturizarea și dezvoltarea inițiativei. Astfel, împreună cu fermierii din cooperativă am creat un plan de afaceri, am identificat locațiile și cadrul logistic în care să îl implementăm. Ne-am axat atât pe componenta economică, de consolidare și implementare a planului de afaceri, cât și pe componenta comunitară, de creștere a coeziunii de grup și prezența cooperativei în comunitate (prezența în diferite GAL-uri).

Finalul proiectului a însemnat finisarea elementelor de branding (identitate vizuală și maniera de comunicare cu publicul): lansarea website-ului, dezvoltarea de materiale promoționale (etichete, flyere, afișe, mape), dar a vizat totodată aspecte de natură juridică. În sensul acesta am inițiat demersurile pentru modificarea statutară, care a implicat exit-ul nostru și accesul unor noi membri în Cooperativă.

Rezultatele acestui proiect au fost vizibile încă de la început. Dacă în anul 2013 s-a înregistrat o cifră de afaceri de 53.000€, în anul 2016 acestă cifră a crescut de 4 ori, ajungând la o cifră de afaceri de 210.000€.

Parteneri:

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Centrul pentru Mediere și Securitate Comunitară, Fundația Pact, Centrul Român de Politici Europene

„Am învățat că dacă nu pui suflet în ceea ce faci, nu poți fi fericit. Asta este rețeta simplă. Sigur, reversul medaliei este că s-ar putea ca la un moment dat să fii dezamăgit. Un alt lucru pe care l-am învățat este că Universul lucrează pentru tine atunci când tu lucrezi pentru ceilalți. Dacă te dedici altora, la nivel de timp, energie depusă și efort, se întâmplă să fii recompensat, fără a căuta neapărat o recompensă. Ajutându-I pe alții, te ajuți pe tine.”

Valentin FilipManager Proiect