Buget
Comisia Europeană prin Programul Erasmus +
Proiectul CAVA se concentrează pe sectoarele turism, catering și agro-alimentare. Rațiunea din spatele acestuia fiind aceea de a valoriza produsele tradiționale și cultura gastronomică locală ca metodă pentru dezvoltarea antreprenorială și de creștere ocupațională prin promovarea, respectiv calificarea în procesarea produselor.
Contribuția proiectului este anticipată la dezvoltarea de piețe integrate și de lanțuri de aprovizionare pentru produsele alimentare în domeniul turismului. Demersul a avut un succes neașteptat în România, interesul publicului de a se specializa în domeniul procesării produselor agroalimentare fiind unul foarte ridicat. Rațiunea din spatele CAVA este valorificarea produsele tradiționale și cultura gastronomică locală ca metodă pentru dezvoltarea antreprenorială.
Totodată, se urmărește creșterea ratei de angajare a populației prin promovarea, respectiv calificarea în procesarea produselor. Prin proiectul CAVA am urmărit dezvoltarea creativității, a spiritului de inițiativă și, în general, dezvoltarea competențelor antreprenoriale a persoanelor interesate de procesarea produselor agroalimentare. Suplimentar, participanții la acest proiect au dobândit și competențe tehnicoprofesionale pentru procesarea agroalimentelor în IMM-urile din sectoarele agricole și HORECA (hoteluri, restaurante, catering).
Proiectul a răspuns nevoii de a încuraja schimbul de cunoștințe, inovație, resurse și practici între actorii educaționali și piața muncii. Totodată, am contribuit la creșterea angajabilității prin dezvoltarea capacității și spiritului antreprenorial în rândul tinerilor și adulților în zonele rurale și peri-urbane. Nu în ultimul rând, am elaborat o serie de suporturi de curs pe dezvoltarea competențelor antreprenoriale si competențe tehnico-profesionale pentru procesarea agro-alimentara, am orgaizat schimburi de experiență între parteneri și un un curs pilot pe „Procesarea legumelor și fructelor”, care poate fi replicat. Proiectul este implementat într-un parteneriat alcătuit din organizații publice și private din Belgia, Croația, Franța, Italia, Polonia și România.
Parteneri:
CEFAL Emiglia Romagna Societa Cooperativa
SCF – Scuola Centrale Formazione
AZRRI – Agency for Rural Development of Istrian Region, Region of Istria
Casa Artusi
CEC – Comite Europeen de Coordination
AFMR ETCHARRY – Association pour Formation en Milieu Rural
DOT – Dolnośląska Organizacja Turystyczna
Cooperativa Agricolă Lunca Somesului Mic
”
Manager Proiect