Coordonator proiect
Durata
Buget
Finanțator
Parteneri
- Fundația Danis pentru Dezvoltare Managerială (Cluj-Napoca)
- Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit CNLR (București)
- Consorzio Materahub Industrie Culturali e creative (Matera, Italia)
- Synthesis Center for Research and Education Limited (Nicosia, Cipru)
- Diesis Network (Bruxelles, Belgia)
Ne plac oamenii care își doresc să schimbe în bine comunitățile din jurul lor și îi încurajăm în acest proces de învățare. Prin Antreprenoriat social în comunități locale sprijinim antreprenorii care au idei inovatoare și vor să dezvolte afaceri cu impact social în comunitățile din care provin. Alături de cei 5 parteneri din program, vom organiza programe de incubare pentru 60 de antreprenori din România, Italia și Cipru pentru a-și îmbunătăți competențele antreprenoriale – vom dezvolta astfel instrumente de învățare pe care le vom promova în cele patru țări partenere, dar și la nivel european.
Învață și dă mai departe
Ne dorim să creăm modele de incubare pentru afacerile cu impact social, care să devină mai apoi funcționale la nivel național în România, Italia și Cipru. Cu ajutorul partenerului din Belgia și a studiilor de dezvoltare antreprenorială pe care le vom realiza, vom crea un model integrat de incubare dedicat antreprenorilor din afara țărilor din proiect.
Programele de incubare vor avea astfel la bază o cercetare care se va derula din luna ianuarie a anului 2020, la nivelul celor 3 state. Subiectele vor pune accent pe:
- imaginea reală și caracteristicile principale ale antreprenoriatului social
- profilul antreprenorilor
- oportunitățile de finanțare, de incubare și accelerare a afacerilor
- platformele de dezvoltare ale ideilor de business cu impact social
- recomandările de măsuri pentru viitoarele inițiative de politică publică
Programele vor deveni astfel instrumente de învățare inovatoare pentru organizațiile partenere, dar și pentru 60 de adulți cu profil antreprenorial care vor fi selectați din România, Italia și Cipru. Prin cele două traininguri transnaționale pe care le vom organiza, vom realiza un transfer de cunoștințe, metode și instrumente care vor ajuta la dezvoltarea comunităților locale din aceste țări și care vor genera ulterior locuri de muncă.
Proiectul vizează inclusiv crearea unei platforme online care să ofere vizibilitate ideilor de afaceri sociale, validare celor mai bune dintre acestea, dar și posibilitatea unor finanțări din partea comunităților.
„Credem că afacerile cu un impact social puternic sunt soluții inovatoare pentru bunăstarea comunităților, care pot genera locuri noi de muncă. Orientarea adulților către programe de incubare adaptate mediului de afaceri, precum și accesul la instrumente inovatoare de finanțare este oferta proiectului Antreprenoriatul social în comunitățile locale și a partenerilor noștri care contribuie la derularea acestui proiect prin experiența valoroasă la nivelul țărilor din care provin”, este de părere Simona Bartiș, coordonator proiect Fundația Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj-Napoca.
În luna decembrie a anului 2019 s-a desfășurat la Cluj Napoca prima întâlnire transnațională de management și implementare a proiectului, la care au participat reprezentanții organizațiilor partenere.