Specialiști din zona politicilor publice, antreprenatului și economiei sociale au prezentat, în cadrul civitalks #1 Noi Antreprenori. Noi oportunități și provocări care sunt sursele de finanțare, rețelele de networking și de investitori, dar și oportunitățile pe care antreprenorii aflați la început de drum le la dispoziție pentru a-și dezvolta afacerile.

În cadrul evenimentului Bianca Radu, lector al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (UBB) a prezentat rezultatele unui studiu realizat în cadrul proiectului Noi Antreprenori și care a analizat impactul activităților proiectului asupra startup-urilor create și antreprenorilor acestora. Cercetarea relevă faptul că liniile de finanțare nu sunt suficient de bine promovate, că e nevoie de noi finanțări dedicate tinerilor și femeilor antreprenor și că există o mare nevoie de digitalizare a proceselor birocratice.

În același registru, Florin Duma, conferențiar la Facultatea de Studii Europene (UBB) a subliniat, în intervenția sa, importanța educației antreprenoriale și nevoia consolidării legăturii dintre universități și mediul antreprenorial.

Liviu Miclăuș, directorul executiv al Organismului Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din Regiunea Nord-Vest, a subliniat că, într-adevăr, este necesară suplimentarea fondurilor alocate pentru mentorat și calificării în antreprenoriat.

Despre rețelele care există pentru a sprijini startup-urile din Transilvania a vorbit Vlad Icleanu. El a prezentat Transilvania Angels Network, o rețea  de investitori dispuși să investească tocmai in zona de start-up și care a fost dezvoltată în ultimii 2 ani. El a prezentat și alte oportunități de networking din regiune, printre care conferința Upster de anul acesta, eveniment dedicat educației antreprenoriale.

Dorin Domuța de la ADR Nord Vest este de părere că sunt necesare investiții „calitative” mai consistente  în sprijinul antreprenorilor care dovedesc că pot face performanță și a vorbit despre platforma INNO a agenției.

Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Peter-Janos Makkai, a oferit o perspectivă generală asupra ecosistemului întreprinderilor sociale din România. Potrivit spuselor sale, în anul 2021 au fost autorizate 996 de astfel de întreprinderi în România, dar din păcate acestea au reușit sa aibă numai 427 de angajați, și doar 80 dintre ei aparțin unui grup vulnerabil. De asemenea, a venit cu vești legate de stadiul de aprobare a propunerilor privind dezvoltarea economiei sociale prin Planul Național de Redresare și Reziliență și a anunțat crearea unui grup de lucru pentru modificări ale legii economiei sociale.

„Trebuie făcute revizuiri în legislație cu scopul de a încadra un număr cat mai mare de persoane vulnerabile în câmpul muncii, prin intermediul acestor întreprinderi sociale”, a sugerat Makkai. El a adăugat că în PNRR a fost inclusă o fișă de măsuri care adresează  problema, iar în 2022 va fi lansat un apel cu fonduri totale de 80 mil. euro, al căror scop este înființarea de întreprinderi sociale în zone rurale, angajarea tinerilor NEETs și crearea de locuri de muncă „verzi”.  De asemenea se dorește îmbunătățirea legislației în domeniul economiei sociale pentru  a încuraja angajarea persoanelor cu dizabilități.

Angela Achitei, președintele Fundației Alături de Voi România (ADV) a anunțat că anul acesta va fi lansată prima instituție de finanțare de tip IFN pentru întreprinderi sociale din țară. Structura va fi dezvoltată în parteneriat cu Patria Credit, cu Federația Băncilor Etice și Alternative din Uniunea Europeană, și cu alți parteneri care s-au aliat inițiativei.

Ultimul talk a adus o dinamică antreprenorială prin cele 4 pitch-uri ale startup-urilor create prin proiect, urmând o discuție tip feedback și orientată spre alte oportunități pentru aceștia.

În finalul civitalks #1 a luat cuvântul europarlamentarul Iuliu Winkler,  care a dat o perspectivă europeană sectorului antreprenorial, punctând că rețeaua Enterprise Europe, care funcționează și la Cluj, este un mod de a conecta afacerile românești la cele din restul UE.

Totodată, Winkler a punctat că accesul la finanțări va fi facilitat semnificativ în urma descentralizării Agentiilor de Dezvoltare Regionala, care urmează să devină Autoritati de Management.

Dacă nu ai reușit să vizionezi în întregime conferința, poți să o faci acum, accesând link-urile de mai jos:

Conferința online  „Noi Antreprenori. Noi provocări și oportunități”, a marcat finalul proiectului Noi Antreprenori, un amplu demers dedicat startup-urilor din regiune.

Conferința este organizată sub egida civitalks, prima ediție dintr-o serie largă de evenimente, o platformă de discuții unde experți din domeniile de activitate ale fundației abordează subiecte relevante, contribuind la dezvoltarea comunității de changemakers.