Zilele trecute ne-am întâlnit la Stana, județul Sălaj, cu o parte din cei care au accesat fonduri europene pentru a înființa asociații sau cooperative de producători. Întâlnirea a avut loc în cadrul proiectului nostru Coop Net pentru a ajuta producătorii locali să fie mai competitivi pe piață.
În perioada 25-28 februarie 2019 am organizat, la Stana (Sălaj) o sesiune de formare destinată beneficiarilor de fonduri pentru dezvoltarea de asociații și cooperative agricolă. Discuțiile s-au axat pe două direcții principale: particularitățile tehnice și birocratice ale implementării proiectelor finanțate cu bani europeni, respectiv eficientizarea economică a asociațiilor și cooperativelor.
La întâlnire au participat 30 de persoane, reprezentanți ai unor asociații, cooperative, dar și instituții publice din 10 județe aparținând tuturor regiunilor de dezvoltare din țară.
În ceea ce privește managementul și implementarea proiectelor, fermierii și membrii cooperativelor au avut ocazia să discute cu reprezentanți ai Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Cluj precum și cu experți financiari și manageri de programe și proiecte din cadrul fundației Civitas. Pe lângă discutarea criteriilor de verificare și selecție, elaborarea planurilor de achiziții, cereri de plată și documente justificative, atât reprezentanții OJFIR cât și beneficiarii măsurilor de asociativitate au înțeles mai bine particuaritățile și provocările fiecărei părți.
O contribuție foarte importantă la această întâlnire au avut-o și coordonatorii inițiativei Nod Verde, Ștefan Bartiș (manager) și Marius Cobârzan (marketing) și de la Lunca Someșului, Anca Marcu (manager). Ei le-au explicat celor prezenți importanța investițiilor și organizării în activități de marketing, precum, aspecte ale negocierii contractelor, certificări de calitate, relația cu clienții de anvergură (supermarketuri), dezvoltarea brandului și promovarea online.
„S-au clarificat lucruri care până acum au fost incerte. E important că la întâlnire au participat persoane din medii diverse: GAL-uri (Grupuri de Acțiune Locală), AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale), AM (Autoritatea de Management) dar și fermieri, membrii ai cooperativelor. Fiecare au perspective diferite asupra acelorași subiecte, iar dialogul dintre ei a fost foarte binevenit. Prin aceste schimburi de perspective și de idei fiecare parte înțelege de ce funcționează sau nu unele lucruri și se pot găsi soluții constructive”, a declarant Valentin Filip, directorul programului de Dezvoltare Economică Rurală din cadrul Fundației Civitas.
Întâlnirea s-a desfășurat pe durata a patru zile. Agenda evenimentului poate fi consultată aici.
În prezent, în România există câteva sute de initiative de înființare a unor cooperative (în termini mai tehnici „structure asociative”) prin programul LEADER care prevede fonduri europene dedicate dezvoltării rurale. Proiectul nostru, Coop Net are ca obiectiv sprijinirea dezvoltării acestor inițiative.
Într-o primă fază, activitățile proiectului au vizat pregătirea experților GAL responsabil de alocarea fondurilor pentru înființarea de asociații și cooperative. A doua etapă a proiectului s-a adresat celor care au scris proiecte pentru a solicita bani de la GAL-uri. În prezent ne aflăm în etapa a treia, în care ne adresăm celor care au câștigat finanțări cu proiectele scrise și depuse. A patra și ultima etapă se va adresa celor care conduc cooperativelor (manageri și membrii în structurile de conducere).