Dezvoltare comunitară și bună guvernareNoutati

Profesori de la șase licee agricole din România în vizită de documentare a practicii de profil din Ungaria

By 23 noiembrie 2018 ianuarie 31st, 2019 No Comments

O delegație formată din dascăli de la șase licee agricole din România au participat în perioada 19-21 noiembrie 2018 la o vizită de documentare în Ungaria, pentru a se informa cu privire la metodele de optimizare a programelor de practică pentru elevi.

Delegația a fost alcătuită din profesori de la licee cu profil agricol din Sibiu, Ciumbrud (jud. Alba), Târgu Mureș, Iași, Trușești (jud. Botoșani ) și Salonta (jud. Bihor). Ei s-au întâlnit cu reprezentanți ai mai multor școli cu același profil din Ungaria, precum și ai Ministerului Agriculturii pentru a se documenta cu privire la optimizarea metodelor de practică pentru elevi.

Vizita a fost organizată de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă în cadrul proiectului „Liceele agricole pregătesc fermierii de mâine” și au participat inclusiv reprezentanți ai organizațiilor partenere în proiect, World Vision România, Centrul Roman de Politici Europene și Romanian American Foundation.

„Obiectivul nostru a fost să identificăm modele de practică agricolă care să ne inspire, pentru a putea construi noi metodologii de practică în liceele cu care colaborăm. Ne-am întâlnit cu profesori de la licee agricole, de la care am aflat cum putem pune în valoare resursele pe care le avem pentru a genera venituri suplimentare pentru dezvoltarea școlii, dar și cum putem optimiza dezvoltarea profesională a elevilor consolidând parteneriatele cu agenți economici locali și apelând la metode de normare a practicii în școli”, a declarat Anca Odobleja, coordonatorul proiectului.

Delegația s-a întâlnit în prima zi și cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii din țara vecină. De la aceștia au aflat detalii cu privire la sistemul de educatie profesionala din Ungaria, prezentarea reponsabilitatilor Camerei Agricole în educatia agricolă și s-a discutat despre viitorul educatiei profesionale.

În a doua zi delegația a vizitat liceul Hermann Ottó din Szombathely, unde directorul școlii împreună cu directorul adjunct și profesori de specialitate au facut o prezentare de ansamblu a liceului. S-a insistat asupra curriculei practicii profesionale și asupra importanței învățământului dual (realizat în colaborare cu agenți economici).

În ultima zi s-a vizitat liceul Szent István din Székesfehérvár. Aici dascălii au fost plăcut impresionati de unitatea de producție și procesare a școlii, precum și de ferma de animale bine întreținută.