Ce sunt Grupurile Operaționale?
Grupurile Operaționale sunt grupuri de persoane care lucrează împreună la un proiect inovator finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Echipele grupurilor operaționale sunt formate din fermieri, cercetători, consultanți agricoli, dar și alți actori interesați.
Fiecare Grup Operațional identifică o problemă și vine cu o idee inovatoare pe care o testează. Ideea trebuie să abordeze mereu o problemă concretă cu care se confruntă fermierii și/sau silvicultorii europeni.
Peste 3200 de Grupuri Operaționale în UE
Conform EU CAP Network, o rețea internațională creată de EIP-AGRI (European Innovation Partnership for Agricultural Productivity and Sustainability), mai mult de 3200 de grupuri operaționale au fost create începând cu anul 2024. Scopul este ca alte 6.600 de astfel de proiecte să fie finanțate până în 2027.
În România, avem 26 de grupuri operaționale, iar activitatea lor poate fi urmărită pe site-ul Rețelei Rurale Naționale. Putem vedea acolo o varietate de soluții pentru domeniul agricol, de la creșterea toleranței legumelor la radiație până la monitorizarea fiecărei albine dintr-un stup cu ajutorul tehnologiei pentru a identifica paraziții.
Un Grup Operațional din România nominalizat la Premiile pentru Inovare EIP-AGRI 2024
Recent, proiectul Bee Smart, Bee Healthy din România a trecut un riguros proces de selecție din partea EU CAP Network și a fost nominalizat pentru finala EIP-AGRI Innovation Awards 2024 la secțiunea digitalizare. Premiile se oferă proiectelor inovatoare ale grupurilor operaționale din Uniunea Europeană, care contribuie la creșterea productivității și sustenabilității agriculturii.
Bee Smart, Bee Healthy propune un sistem de monitorizare și alertă bazat pe un dispozitiv de tip „Smart”, care să semnaleze timpuriu anomaliile funcționale ale unui stup de albine. Puteți urmări videoclipul de prezentare a inițiativei aici.
Conferința Europeană „EIP-AGRI Operational Groups: Innovation in practice”
La începutul lunii mai, o parte din echipa Civitas a participat la Conferința Europeană „EIP-AGRI Operational Groups: Innovation in practice”, organizată de EU CAP Network la Estoril, Portugalia. Conferința a reunit cele mai bune inovații agricole și rurale din Europa, celebrând realizările Grupurilor Operaționale din UE.
Am fost onorați să participăm și la evenimentul de premiere EIP-AGRI Innovation Awards 2024, pentru care a fost nominalizat proiectul Bee Smart, Bee Healthy.
Am discutat cu experți din diferite țări în căutarea de soluții pe care să le aducem acasă. Ne-am întors cu valiza plină de idei și pregătiți să preluăm rolul de liant între fermieri, cooperative, instituții de cercetare și sectorul academic.
Tot în luna mai, ne-am bucurat să participăm la Atelierul de lucru RNDR, unde am discutat despre modelul de cooperare între fermieri și institute de cercetare în cadrul grupurilor operaționale, model pe care îl putem aduce mai aproape de rețeaua de cooperative CoopNet, pe care am creat-o pentru a ajuta fermierii din România să-și dezvolte afacerile. Mai multe despre proiectul în cadrul căruia am creat rețeaua aici.