Dezvoltare economică ruralăNoutati

Glasu’ Nost: vocea micilor producători în economia locală

By 4 februarie 2020 No Comments

Glasu’ Nost este o inițiativă care promovează micii producătorii și economia locală prin cutii cadou care conțin miere neprocesată termic și ceai pentru anotimpul rece. 

Mierea este produsă în zone rurale neindustrializate, în proximitatea localităților Sic, Fizeșul Gherlii, Gherla, Dej și Unguraș, iar plantele medicinale și aromatice provin de la cultivatori din localitățile Mihai Viteazu și Șardu. Inclusiv cutia este produsă local, la Paqstudio, o întreprindere socială care produce ambalaje pentru micii producători. 

În 2019, Glasu’ Nost a însemnat:

  • Sprijinirea a 10 producători locali
  • Comercializarea cutiei cadou direct de la producători printr-un lanț scurt de aprovizionare
  • Participarea la târguri și evenimente locale (Ziua Porților Deschise la Castelul Banffy din Bonțida, Târgul de Crăciun, Pinch of Salt, Street Food Festival Cluj-Napoca)
  • Organizarea de degustări și vizite în exploatații (peste 80 de elevi de la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu au vizitat o stupină din Fizeșul Gherlii)

Cum arată o zi obișnuită pentru un producător apicol?

„La fel ca orice profesie, apicultura formează omul dincolo de competențe. Apicultorii sunt oameni răbdători și consecvenți. Ziua lor, atunci când este petrecută în stupină, trece lent, orice mișcare sacadată sau grăbită nefiind pe placul albinelor. De la dezinfecția stupilor, la înmulțirea cuiburilor sau familiilor și colectarea mierii și a polenului, fiecare pas trebuie făcut cu grijă. Albinele își adună polen pe care îl transformă în miere, hrana lor, pe care sunt dispuse să o împartă cu noi. Acest altruism trebuie răsplătit cu grijă, prin tratamentele aplicate și prin păstrarea stupinei curată. Centrifugarea ramelor cu miere, încălzirea (dacă este cazul) și îmbutelierea reprezintă etape la fel de importante – fiecare gram contează în acest proces”.

  • Durata: octombrie 2017 – iulie 2019
  • Buget: 75.708 euro
  • Finanțator: Programul Național de Dezvoltare Rurală
  • Status Civitas: Inițiator proiect
  • Birou: Cluj-Napoca
  • Parteneri: Cooperativa Agricola Miere de Câmpie și PFA Stoian Vasile