Dezvoltare economică rurală

Centru de procesare a plantelor medicinale în Sic

By 10 august 2017 noiembrie 23rd, 2017 No Comments

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, filiala Cluj-Napoca, a deschis la Sic (jud. Cluj) un centru pentru colectarea și procesarea plantelor medicinale în cadrul unui proiect pe fonduri elvețiene.

Dotările centrului sunt puse gratuit la dispoziția celor care culeg sau cultivă astfel de plante. Inițiativa a fost demarată cu scopul de a încuraja generarea de noi surse de venit pentru persoanele defavorizate din zone rurale și pentru educarea acestora cu privire la cultivarea și prelucrarea sustenabilă a plantelor medicinale.

Astfel, Centrul de Competență în Colectarea și Procesarea Plantelor Medicinale și Aromatice asigură transferul de cunoștințe privind colectarea și procesarea plantelor de acest fel și oferă posibilitatea de a pune în practică metodele învățate. Dotările avute la dispoziție includ un cuptor pentru uscare a plantelor, un mărunțitor pentru produse precum ceaiurile și condimentele, dar și un distilator pentru obținerea de uleiuri și esențe. Suma aproximativă cheltuită pe utilare și pe echipamentele necesare este de 9.000 franci elvețieni.

Centrul a fost înființat în cadrul proiectului „Integrarea socială a persoanelor defavorizate din zona rurală prin colectarea și procesarea plantelor medicinale într-un mod sustenabil. Bugetul total al proiectului a fost de aproximativ 250.000 de franci elvețieni. Deschiderea oficială a avut loc în data de 4 august, la eveniment participând localnici și iubitorii de natură din comunităţile rurale din județul Cluj. Pe parcursul a două zile s-au organizat ateliere de distilare de lavandă și prepararea de diverse condimente.

Fundația Civitas a fost înfiinţată în 1992, de-a lungul anilor oferind perspective de dezvoltare rurală și susținere pentru oameni din mediul rural. În cadrul proiectului de față, agenția executivă este Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, iar organizațiile partenere sunt Fundația Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj-Napoca; Fundaţia „Lókodi Ifjúsági Alapítvány” (Fundația LIA) și Asociația pentru agricultură biodinamică – Verein für biologisch-dynamische Landwirtschaft (Demeter) din Elveția.

Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Pentru mai multe informații ne puteți contacta la:
0748 014 086; demian.gabriela@civitas.ro – Demian Gabriela, Asistent proiect sau pe site-ul proiectului.