CoopNet este o rețea care sprijină asocierea și colaborarea între fermierii din România – scopul e să pregătească specialiști care să conducă asociații și cooperative agricole într-un mod care să le asigure resursele necesare pentru desfășurarea activității lor.
În cei doi ani de proiect, CoopNet a crescut semnificativ – numărul membrilor a trecut printr-o creștere de peste 60%, în rețea alăturându-se reprezentanți din organizații non-guvernamentale, Grupuri de Acțiune Locală (GAL) sau Cooperative Agricole. În tot acest timp, au fost înființate și susținute 16 cooperative agricole din diferite zone ale țării – din Cluj, Mureș, Timiș sau Iași. Cooperativa Agricolă Izvorul Fizeșului, Arome Transilvane, Cooperativa Cramele Crișana sau Legume de Probota sunt o parte din cooperativele care au apărut în această perioadă și care s-au dezvoltat cu sprijinul CoopNet.
În același timp, au fost organizate întâlniri de rețea pentru a discuta despre provocările măsurii de asociativitate și elementele necesare pentru a implementa cu succes această finanțare. S-a pus accent pe exemple de modele de organizare internă, pe bune practici, pe prezentarea unor oportunități de dezvoltare pentru cooperativele agricole, precum și pe modificările legislației specifice sectorului asociativ. În ceea ce privesc acțiunile de lobby, am avut un rol important alături de partenerii formali pe partea de legislație care reglementează organizarea și funcționarea cooperativelor agricole. Am făcut adrese ce vizau clarificarea aspectelor tehnice de implementare a măsurii – clarificarea formularelor utilizate în dosarul cererii de finanțare, încadrarea corectă a activităților propuse în articolul aferent regulamentelor europene ce reprezintă cadrul de derulare al măsurilor de finanțare din Programul Național de Dezvoltare Rurală, dar și multiplele detalii privind modul de derulare al achizițiilor publice din proiect sau maniera de raportare impusă.
Suport pentru înființarea și dezvoltarea cooperativelor agricole
Dincolo de adresele trimise pentru a clarifica cele de mai sus, a existat o comunicare constantă, telefonică, dar și prin prezența la evenimentele rețelei, cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor în Mediul Rural. Aceste demersuri au implicat convingerea decidenților asupra utilității unui sprijin pentru cooperative în faza de start-up.
Prin activitățile desfășurate, CoopNet a oferit suport grupurilor interesate de înființarea și dezvoltarea cooperativelor agricole – de la personalul GAL–urilor a căror nevoie a fost construirea unor fișe de măsură și ghiduri ale solicitantului corecte, până la solicitanții finanțării, beneficiarii și executivul cooperativelor agricole nou înființate.
Cea mai importantă experiență care a stat la baza înțelegerii modului de funcționare a unei cooperative a fost cea dobândită cu Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic. Am experimentat și învățat, iar ce am considerat bun, am transmis mai departe. Toate aceste lecții le-am inclus în prezentările din cadrul primei etape de cursuri pentru facilitatorii comunitari, ajutându-ne foarte mult să definim activitățile și esența intervenției. Pentru Fundația Civitas a fost o acțiune de pionierat și de profesionalizare în zona cooperatistă. Credem că a inspirat și pe alții să privească într-un mod diferit acest tip de organizare – să treacă peste neîncrederea în sine și în colegii de breaslă și să se implice sub forme diferite în economia colaborativă.
În perioada următoare, rețeaua CoopNet se va concentra pe educarea și creșterea comunității de lideri (manageri executivi și președinți) ai cooperativelor agricole înființate deja. Experiența ne-a arătat că este nevoie de cel puțin 2-3 ani ca o cooperativă agricolă să devină funcțională, fiind nevoie să treacă în acest proces prin diverse stadii de evoluție.
Rețeaua își propune să crească comunitatea liderilor prin sesiuni de mentorat, vizite de studiu internaționale sau chiar un mini-MBA pentru executivul cooperativelor agricole, activități de cercetare și advocacy. Pe lista priorităților CoopNet se află și organizarea de evenimente și aducerea în același loc a diferiți actori importanți – parteneri comerciali, autorități locale, membri din cooperative și comunitate.