De ce organizăm concursul Lupa pe impact?

Pentru că ne aflăm în bula ONG-istă, știm că ONG-urile produc schimbări reale și merită încrederea oamenilor. Deseori, însă, oamenii din afara bulei nu aud despre aceste schimbări. Multe organizații, prinse în iureșul activităților zilnice, nu fac o sinteză a rezultatelor lor și nici nu comunică public despre ele. Se întâmplă mai ales în cazul ONG-urilor de talie mică și mijlocie. Printre altele, acest lucru duce la o lipsă de recunoaștere și credibilitate a sectorului (doar 25% din populația României are încredere mare în ONG-uri, de două ori mai puțin decât în țările dezvoltate din UE – IRES, ianuarie 2021).

Concursul Lupa pe impact este modul nostru de a încuraja ONG-urile să vorbească despre impactul muncii lor într-un raport anual.  Vrem să premiem organizațiile transparente și responsabile, să le aducem în lumina reflectoarelor și să arătăm lumii lucrurile extraordinare pe care le fac!

Cui se adresează concursul?

Concursul Lupa pe impact se adresează organizațiilor neguvernamentale mici și mijlocii din România. Fie că vorbim despre organizații care asigură acces la educație pentru copiii vulnerabili, organizații care luptă pentru mediu, egalitatea de gen, protecția animalelor sau alte cauze, vrem ca poveștile schimbărilor pe care le fac să fie documentate creativ într-un raport anual care să inspire și să dea încredere în bine!

Regulamentul concursului

Cine poate participa?

La concursul Lupa pe impact pot participa organizațiile neguvernamentale mici și mijlocii din România, indiferent de locul în care activează. 

***Definim ONG-urile mici și mijlocii ca fiind: 

  • Organizații cu un buget anual mai mic de 200.000 EUR.
  • Organizații care au mai puțin de 10 angajați. 

Ce premiu ți-am pregătit?

Un reportaj PressOne

Juriul va desemna 3 cele mai creative rapoarte anuale din concurs. Premiul mare al concursului este un reportaj realizat de echipa PressOne despre ONG-ul tău, care va fi publicat pe platformele de comunicare PressOne. Jurnaliștii vor filma și vor ajuta povestea ta să ajungă la cât mai mulți oameni, ca să-i conecteze cu cauza ta și să-i motiveze să pună umărul la schimbare!

Rapoartele care vor ocupa locul 2 și 3, vor primi o diplomă de recunoaștere din partea Fundației Civitas.

Condiții de participare

Raportul anual al ONG-ului tău va putea fi înscris în concurs doar dacă ONG-ul tău:

Are sediul social sau un punct de lucru înregistrat în România.
Nu se află în proces de dizolvare și nu a depus o cerere în acest sens.
Respectă valorile programului Active Citizens Fund: demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului pentru toți.
Este independent de autoritățile publice locale, regionale și naționale, și de alte entități publice.
Este independent de partidele politice.
Nu promovează o doctrină religioasă, o misiune sau un prozelitism legat de credințele unei anumite religii (dincolo de creșterea conștientizării religioase/culturale de bază).
Reprezentanții legali ai organizației nu au comis greșeli grave în conduită personală demonstrate în instanță și nici nu au suferit condamnări definitive datorate unei conduite profesionale îndreptată împotriva legii.

Cum îmi înscriu raportul în concurs?

Pentru a te înscrie în concurs, trebuie să completezi acest formular.

Important! Va trebui să încarci în chestionar o declarație prin care ne asiguri că respecți criteriile de eligibilitate în concurs. O poți descărca de aici.

Până când mă pot înscrie în concurs?

31 martie 2024, ora 23:59

Rapoartele care vor fi trimise mai târziu sau prin alte metode decât cele menționate în cerințe nu vor intra în concurs. Rezultatele concursului vor fi anunțate în cadrul unei gale de premiere online, în 11 aprilie 2024.

Cerințe importante

Te rugăm să respecți cerințele de mai jos pentru ca să-ți putem înscrie raportul în concurs:

Pentru a participa la concurs, este obligatoriu să completezi formularul de înscriere
Raportul anual va fi încărcat în același formular de înscriere, la secțiunea corespunzătoare, în format .pdf și va fi denumit după următorul model: Nume Organizație_Raport anual. 
Raportul anual trimis spre evaluare trebuie să fie redactat în limbă română. 
Fiecare participant la concurs poate trimite spre evaluare un singur raport anual. 
În cazul în care, din diverse motive, nu reușești să atașezi raportul în formularul de înscriere, te rugăm să ni-l trimiți pe adresa massmedia@civitas.ro.

Atenție! Este în continuare obligatoriu să completezi formularul, chiar dacă nu poți atașa raportul. 

Tips & Tricks

1.

Îți recomandăm călduros să adaugi în raportul anual povești ale beneficiarilor tăi, testimoniale, scurte texte despre schimbările punctuale în bine pe care le-a făcut ONG-ul tău. Te încurajăm să incluzi în raport date exacte, cifre și grafice cu rezultatele organizației tale, dar ne bucurăm mult dacă îl completezi și cu texte care să ajute juriul să se conecteze emoțional cu activitatea ta!

2.

Dacă vrei ca raportul tău să arate bine, dar nu ai un specialist în design care să se ocupe de asta, să știi că am dezvoltat un design special pentru rapoartele anuale ale ONG-urilor, după o structură recomandată de noi, pe care îl poți personaliza (cu imagini, fonturi, culori, text). Designul poate fi accesat și editat gratuit, în Canva. Găsești template-ul aici. 

Membrii juriului

Paula Beudean

Expert în fundraising și Fondator C. School 

George Gurescu

Specialist în comunicare de fundraising la Asociația pentru Relații Comunitare

Bianca Felseghi

Senior Editor la PressOne (Biroul Cluj-Napoca)

Paula Ciobanu

Project manager la Fundația Civitas 

Ana Olaru

Specialistă în comunicare la Fundația Civitas 

Cum vor fi jurizate materialele? 

Materialele câștigătoare vor fi alese după un punctaj acumulat conform următoarelor:

20 puncte

pentru respectarea celor 2 condiții specifice de participare: 1. ONG-ul are buget mai mic de 200.000 EUR; 2. ONG-ul are mai puțin de 10 angajați.

20 puncte

pentru creativitate în prezentarea conținutului informativ al raportului/impactului ONG-ului

20 puncte

pentru claritatea și transparența informațiilor de ordin financiar

20 puncte

pentru coerență în utilizarea elementelor vizuale în elaborarea raportului

10 puncte

pentru prezentarea de exemple/povești ale beneficiarilor

10 puncte

pentru corectitudine gramaticală și ortografie

Așteptăm raportul tău anual până în 31 martie 2024!

*Dacă mai ai întrebări, te rugăm să citești cu atenție Regulamentul complet al concursului AICI. Găsești acolo și adresele noastre de e-mail, pentru cazul în care nu ai găsit răspunsul pe care-l căutai sau vrei să împărtășești ceva cu noi!


Concursul Lupa pe impact se desfășoară în cadrul proiectului Lupă pe impact. Un plus de încredere în ONG-uri, proiect derulat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă (Odorheiu Secuiesc) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.