25 copy

Hungarian (formal)Română (România)English (United Kingdom)

Helyi közigazgatási kapacitás fejlesztése

Helyi közigazgatási kapacitás fejlesztése

Közigazgatási főiskolák magyar nyelvű jegyzeteinek fejlesztése

 

Magyar nyelvű tananyagok kidolgozása közigazgatási kollégiumok számára

 

Közalkalmazottak Képzési Központja


Politikai tapasztalatok és ismeretek megosztása egy évvel az Európai Uniós csatlakozás után - Mit tanulhat Románia a frissen csatlakozott országoktól?

 

 

 

 

 

Közigazgatási főiskolák magyar nyelvű jegyzeteinek fejlesztése


A Civitas Alapítvány a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Politika- és Közigazgatástudományi Karának együttmüködésében elérhetővé váltak az egyetem kolozsvári hallgatói, a szatmárnémeti és sepsiszentgyörgyi Közigazgatási kihelyezett tagozatok hallgatói valamint a közigazgatásban tevékenykedő érdeklődők számára az alábbi kurzus jegyzetek:

  • Dr. Gulyás Gyula Lőrinc: Etika és felelősség a közigazgatásban
  • Dr. Varga Attila: Román polgári jog. Természetes személyek és jogi személyek
  • Suta István: Bevezetés a közigazgatásba
A kurzusjegyzetek a nyomtatott formában történő megjelenéssel párhuzamosan elektronikus formában is elérhetővé váltak a Cvitas Alapítvány weblapján a Kiadványok menüpont alatt.

Program megvalósulási időszaka: 2008 január - május

Projektvezető: Sönberger Krisztián

Partner: -

Támogató: Szülőföld Alap

 

 

******************************************

 

Magyar nyelvű tananyagok kidolgozása közigazgatási kollégiumok számára


A Civitas Alapítvány egyik elsődleges célja a helyi önkormányzatok fejlődésének elősegítése Romániában. A képzés minősége meghatározó a jövőbeni közalkalmazottak szakmai tevékenységére nézve. Célunk feljavítani a közigazgatási kollégiumok által ezen a területen használt forrásanyag-állományt a megfelelő magyar nyelvű tananyagok elkészítésével.
A projekt eredményeként a szatmárnémeti és a sepsiszentgyörgyi kollégiumok magyar tagozatán tanuló 250 diák 4 magyar nyelvű tananyagból tanulhat, elősegítve a vizsgákra, államvizsgára való könnyebb felkészülést.
A következő tananyagokat dolgoztuk ki és jelentettük meg:

  • Általános állam-és jogelmélet
  • Közpolitikák
  • Szervezési elméletek
  • Közigazgatás alapjai

Program megvalósulási időszaka: 2005 július - 2006 március

Projektvezető: Suciu Diana

Partner: Babes–Bolyai Tudományegyetem, Politika-, Kommunikációs- és Közigazgatástudományi Kar

Támogató: Apáczai Alapitvány

 

 

******************************************


 

Közalkalmazottak Képzési Központja


A Közalkalmazottak Képzési Központja a Civitas Alapítvány és a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem közös kezdeményezése, amely folyamatos, rövidtávú továbbképzési programot kínál a vezetői és végrehajtói beosztásban lévő közalkalmazottaknak. A Közalkalmazottak Képzési Központja a helyi önkormányzatok alkalmazottainak képzési és szakosodási igényét elégíti ki.
2006-ban két képzést szerveztünk iskolai menedzserek számára, hozzájárulva ezzel az egyetemelőtti oktatás reformjához. A képzésen a résztvevő iskolaigazgatók, tanárok, iskolai menedzserállásra pályázók (64 személy) projektmenedzsment és humánerőforrás-menedzsment ismereteket sajátítottak el.

Program megvalósulási időszaka: ianuarie 2006 - noiembrie 2006

Projektvezető: Balogh Márton

Partnerek: Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Politika-, Kommunikációs- és Közigazgatástudományi Kar, Országos Közigazgatási Intézmény, Kolozsvári Regionális Közigazgatási Képzési Központ

Támogatók: -

 

 

****************************************** 

Politikai tapasztalatok és ismeretek megosztása egy évvel az Európai Uniós csatlakozás után - Mit tanulhat Románia a frissen csatlakozott országoktól?


32-phare_smallA projekt a Félix-fürdői Termál szállodában 2005. szeptember 26-30 között megszervezett nemzetközi műhelymunkával indult, ahol 60 olyan szervezet és intézmény, valamint központi és helyi önkormányzatok képviselői vettek részt, akik fontos szerepet tölthetnek be a régiók fejlődésében Romániában, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Bulgáriában, Grúziában és Horvátországban. A műhelymunka előadásainak anyagát elektronikus adathordozón szétosztották a résztvevők között, ez elérhető a Civitas Alapítvány honlapján is (www.civitas.ro).

33-phare_small
A projekt befejező részét a 2006. március 13-17 között megszervezett tanulmányi látogatások sorozata képezte, amelyen a pályázati partnerek képviselői vettek részt. A hét fogadó szervezet képviselői, a cseh, a szlovák és a magyar regionális fejlesztési ügynökségek, az ipari parkok, a helyi akciócsoportok és a fejlesztéssel foglalkozó civil szervezetek munkatársai bemutatták saját tevékenységüket, munkamódszereiket és a csatlakozás utáni tapasztalataikat. A látogatások során sikerült azonosítani olyan területeket, amelyeken a szervezetek együttműködhetnek, illetve közös nemzetközi projekteket kezdeményezhetnek.

 

Program megvalósulási időszaka: 2004 november - 2006 március

Projektvezető: Suciu Diana

Partenerek: Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség, Közpolitikai Központ (CENPO)

Támogatók: Európai Unió - Phare Small Program, Nyílt Társadalomért Alapítvány - East-East Partnership Beyond Borders Program

 

Projektek

Projektek2