25 copy

Hungarian (formal)Română (România)English (United Kingdom)

VIII. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

2016. szeptember 23. és 25. között ismét az udvarhelyszéki faluközösségek értékteremtő terévé válik a székelyudvarhelyi Minifocipálya – idén nyolcadik alkalommal költözhet be a Falu a Városba, a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért ismét találkozóra hívja Udvarhelyszék falvait. Ez évben is több közösség jelezte részvételét, hogy kiállítja gyümölcseit és gyümölcsből készült termékeit a VIII. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon.

Szorolap1 copy

A hagyományoknak megfelelően kulturális programokkal is kedveskedünk az érdeklődőknek, idén is számos olyan fellépő áll ki a színpadra, aki vállalja és bemutatja saját székely közösségének kultúráját, viseletét. Közöttük vannak néptáncosok, népzenészek, népdalkórusok, citerások, furulyások, szólóénekesek. Nem marad el a könnyűzene sem, sőt bábszínházzal, valamint egy zöldség- és gyümölcszenekarral is színesítjük a rendezvényt.

A szervezők szakmai zsűri segítségével díjazzák a kiállító közösségek gyógynövénnyel ízesített legfinomabb lekvárját, a legötletesebb töklámpást, a legszebb kiállítóstandot és öltözéket, valamint a látogatók által behozott legízletesebb gyümölcsös kosárkát is. Ez utóbbinál követelmény, hogy székely és/vagy erdei gyümölccsel ízesítsék. Mindemellett a faluközösségek idén Nagy Közös Teakészítéssel jelentkeznek, de színfolt a gyümölcsöző fotózkodás is, a gyerekek pedig gyógynövények felismerésében bizonyíthatják tájékozottságukat.

A tudásátadás is kiemelt célja a rendezvénysorozatnak, a fesztivál egyik újdonságának számít A gyógynövények szerepe a közösségek életmódváltásában címmel megrendezendő nemzetközi konferencia, amelyre a Gyümölcsfesztivál első napján, pénteken kerül majd sor a Városháza Szent István-dísztermében. Mindemellett mindhárom nap szakmai előadásokra, műhelymunkára és projektbemutatókra is sor kerül.

A gyerekek kézműves-tevékenységekben vehetnek részt a Gyümölcsfurfang Játszóházban, amelyek által nemcsak a kreativitásuk és kézügyességük fejlődik, hanem régi mesterségeket is tanulhatnak, miközben a gyümölcsök és gyógynövények világával ismerkednek.

Idén is kialakítjuk a Pénzmentes övezeteket, az Időbank és a Cserebere placc minden évben nagy népszerűségnek örvend.

A fesztivál főszervezője és házigazdája a Civitas Alapítvány, amely több partner és támogató segítségével mozgalommá nemesítette a 2008-ban elindított Székelygyümölcs projektet. Mint a fentiekből is kiderül, a Civitas Alapítvány következetes maradt eddigi törekvéseihez, az alapeszmétől el nem távolodva, ugyanakkor újdonságokkal fűszerezve szervezi meg a VIII. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált.

Honlapunk (gyumolcsfesztival.ro), valamint a Facebook-profilunk (Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál) által az érdeklődők megismerhetik az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál történetét is, részletes leírást találva az előző kiadások eseményeiről, rendezvényeiről, élményeiről, sok filmanyaggal és fényképpel gazdagítva.

Készüljünk hát együtt a Kárpát-medence legízesebb fesztiváljára, a 2016-os esztendő év legfinomabb hétvégéjére!

Projektek

Projektek2

Hálózati részvétel


ruralnet

pannonforras

 

telecentre_europe

ecentre

citizens

ANBCC