25 copy

Hungarian (formal)Română (România)English (United Kingdom)

Svájci oktatók Lókodban

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Svájci oktatók tartottak képzést Lókodban június 26-án és 27-én az „Erdélyi Gyógynövénykert - Vidéken élő hátrányos helyzetű személyek szociális integrálása fenntartható gyógynövénygyűjtés és feldolgozás által” elnevezésű projektben részt vevő helyi közösségek képviselőinek. A két oktató jelentős szakmai tapasztalattal és ismeretanyagggal rendelkező szakember. Jean Michel Florin a svájci Biodinamikus Mezőgazdaságért Egyesület munkatársa, a franciaországi Biodinamikus Mezőgazdaságért Egyesület vezetője, a francia Biodynamis folyóirat szerkesztője, a Goetheanum mezőgazdasági részlegének társvezetője.

svajcilatogatok2

Raphael Stucki 7 éve irányítja a vadontermő gyógynövények gyűjtését a svájci Ceres Heilmittel AG gyógynövény tinktúrákat gyártó vállalatnál.

A kétnapos képzés során Raphael Stucki a vadontermő gyógynövények gyűjtése során figyelemmel kísérendő szempontokról beszélt, kiemelve mindazokat a tényezőket amiket követni kell, hogy jó minőségű növényi anyagot gyűjtsünk, amelyből magas minőségi kategóriába tartozó termékek készülhetnek. Bemutatott néhány olyan gyógynövényt, amelyeket a Ceres cég felhasznál termékei nyersanyagaként, illetve azokat a lépéseket, amelyek biztosítják a termékeik kiemelt minőségét.

Jean Michel Florin a növények saját környezetükben való megismerésének fontosságát emelte ki, amelyhez szükséges a természetben létező összefüggésekben való elmélyülés. Ismertette a biodinamikus mezőgazdaság alapelveit, illetve néhány olyan egyszerű módszert, amelyet a résztvevők igen pozitívan értékeltek, mivel akár háztáji körülmények közt is alkalmazhatók. A két oktató által szervezett gyakorlati tevékenységek célja a növény és környezetének megismerése, illetve a természetben való elmélyülés fontosságának megértése volt. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy megfelelő körülmények közt gyűjtött, jó minőségű gyógynövény legyen termékeink kiinduló pontja.

A képzés végén tartott kiértékelő során minden résztvevő igen pozitívan értékelte a svájci szakemberek által átadott ismeretanyagot, a képzés hangulatát és mindenki számos új ismerettel gazdagodott. A svájci oktatók a résztvevők lelkesedését, implikálódását emelték ki, amely a további eredményes tevékenység alapjául szolgálhat.

Résztvevők véleménye a képzésről:

“A képzők precizítása, pontossága ragadott meg, és úgy érzem, hogy fel kell nőni ehhez a szép természethez.” (J. CS.)

“Most értettem meg, hogy miért kell feljegyezni a gyógynövényekről szerzett ismerteket. Felszínre került az életösszefüggés a tájban. Jó volt az előadásmód, az elmélet és a gyakorlat ügyesen összefonódott.” (SZ.K.J.)

“Amit megértettem, hogy a mennyiség ne menjen a minőség hatására, mert a minőségben van a jövő.” (T.Z.)

svajcilatogatok1svajcilatogatok3  svajcilatogatok3

x

y

Projektek

Projektek2

Hálózati részvétel


ruralnet

pannonforras

 

telecentre_europe

ecentre

citizens

ANBCC