25 copy

Hungarian (formal)Română (România)English (United Kingdom)

Hozd ki a megyei tanácsost az árnyékból!

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

logo-CENPOlogo2logo3logo-CEDESCEREEEAGrants

Megyei tanácsosok tevékenységét elemző országos kampány

A kolozsvári Központ a Közpolitikákért Egyesület – CENPO, partnerségben a segesvári Szociális Fejlesztési Központtal - CEDES, a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvánnyal, valamint a jászvásári Dokumentációs és Közinformációs Központtal, arra kéri fel az állampolgárokat, hogy a 2016-os helyhatósági választásokra való tekintettel is mozgósítsák ez alkalommal magukat, és állampolgári felelősséggel vegyenek részt a megyei tanácsok munkája átláthatóságát elősegítő kampányukban.

A projekt során egy országos szintű kutatást és felmérést készítettünk, amelyben a helyi választottak tevékenységi beszámolóit vizsgáltuk meg a 215/2001-es törvény azon cikkelyeire alapozva, amelyek előírják az éves tevékenységi beszámolók kidolgozását és közzétételét. Az eredmény alapján kijelenthetjük, hogy 2012-2014 között a megyei tanácsosok csupán 40,73%-a tett eleget a törvényes előírásoknak. Ehhez hozzátesszük, hogy a mandátumuk utolsó 3 évében a tanácsosok egyharmada egyáltalán nem tett közzé tevékenységi beszámolót. Ezen felül azt is tapasztaltuk, hogy a beszámolóik nehezen hozzáférhetőek, 2012-2014 között ezek csupán 27,40%-a került fel a megyei tanácsok internetes oldalaira, tehát 72,60%-uk indulásból nem ismerhető meg az internet által. Léteznek olyan megyék, számszerűen 14, amelyek esetében egyetlen tevékenységi beszámoló sem jelenik meg az internetes oldalukon az utolsó három évre vonatkozóan, ezek: Argeș, Botoșani, Călărași, Dolj, Giurgiu, Gorj[1], Hargita, Ialomița, Krassó-Szörény, Konstanca, Máramaros, Prahova és Teleorman. Ugyanakkor arra az írásos kérésünkre, hogy a törvény értelmében bocsássák rendelkezésünkre a tevékenységi beszámolókat, a megyei tanácsok egynegyede az 544/2001-es törvény által előírt 30 munkanapot meghaladva küldte el a válaszát.

A tanácsosok tevékenységi beszámolói eszközök a döntéshozatali folyamatok átláthatóságában

„Körvonalazódik egy eltérés a választottak azon két típusú, egyénenként közzétett dokumentumai között, amelyeket a megyei tanács kezel, ezek a vagyon- és érdeknyilatkozatok, melyeknek inkább ellenőrző, negatív szerepük van; továbbá a tevékenységi beszámolójuk, amelyeknek viszont tájékoztató, pozitív szerepet kellene betölteniük. Országos szinten, a vagyon- és érdeknyilatkozatok közzétételére vonatkozó büntető rendszabály azt eredményezte (nagyon kevés kivétellel), hogy azokat hivatalból közzé is tették az intézmények honlapján. De ugyanakkor a tevékenységi beszámolókat egy másodlagos dokumentumnak tekintik.“ (Cristina Stănuș, Lucian Blaga Társadalomtudományi Egyetem, Szeben). Ez a helyzet egy alacsony szintű demokráciához és a helyi közigazgatás átláthatósága szintjének a gyengítéséhez vezethet.

Hozd ki a megyei tanácsost az árnyékból!

Az érdeklődőTanacsosokk, a www.cenpo.eu honlapra belépve megtudhatják, hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatosan a saját megyéjükben, kik a megyei tanácsosok, hányan mutattak be közülük tevékenységi beszámolót, mikor van a fogadóórájuk, valamint az elérhetőségeiket.[2] Ugyanakkor, akiket érdekel olyan megyei tanácsos tevékenysége, aki nem nyújtott be beszámolót, közvetlenül kérést küldhetnek a kiválasztott megyei tanácshoz.

Az Aktív polgári részvétel egy jobb és átláthatóbb helyi vezetésért,az EGT 2009-2014 közötti időszakra vonatkozó támogatásából finanszírozott projekt, a Civil Támogatási Alap Romániában program keretén belül. (www.fondong.ro) A támogatás összértéke 67,486.63 €

A CENPO-ról:

A CENPO egy non-profit, független nem kormányzati egyesület, amely 2003-ban jött létre és fő célja a közpolitikai folyamatok megvalósításának jobbítása független tanulmányok/kutatások kezdeményezése és az információs mechanizmusok intenzívebbé tevése és a különböző közpolitikai szereplők közti viták megkönnyítése által.

A projekttel kapcsolatos bővebb információk a www.cenpo.eu honlapon, érdeklődni lehet az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen. Tel. 0264-354455/0742-454940

Az EGT és a Norvég támogatásokkal kapcsolatos hivatalos információk megtalálhatók a www.eeagrants.org honlapon.1. A Gorj megyei önkormányzat honlapján a megadott linkek nem aktívak

2. Amennyiben ezt az információt elérhetővé tették a megyei önkormányzatok.

Projektek

Projektek2

Hálózati részvétel


ruralnet

pannonforras

 

telecentre_europe

ecentre

citizens

ANBCC