25 copy

Hungarian (formal)Română (România)English (United Kingdom)

Aktív polgári részvétel egy jobb és átláthatóbb helyi vezetésért

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

A CENPO elindítja az

Aktív polgári részvétel egy jobb és átláthatóbb helyi vezetésért

elnevezésű, a megyei tanácsosok tevékenységét megfigyelő projektjét

*

A kolozsvári Központ a Közpolitikákért Egyesület - CENPO, partnerségben a segesvári Szociális Fejlesztési Központtal - CEDES, a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvánnyal, a jászvásári Dokumentációs és Közinformációs Központtal, valamint a bukaresti Közrészvételért Erőforrásközpont-al, útjára indította az Aktív polgári részvétel egy jobb és átláthatóbb helyi vezetésért nevű projektet, amelynek kivitelezése 2015 márciusa és 2016 áprilisa között történik.

cenpo logo2 Logo Civitas CEDES CERE EEAGrants

Mivel a romániai Megyei Önkormányzatok több közpénzből gazdálkodnak, mint a municípiumok, a városok és a községek, ezért azt szeretnénk, hogy ezeknek a közintézményeknek a tevékenysége még átláthatóbb legyen, és így megkaphassák az állampolgárok azokat az információkat, amelyek birtokában megalapozottabban dönthessenek a 2016-os helyhatósági választások alkalmával. 2013-ban, a 48 Megyei Önkormányzat és Bukarest Municípium Helyi Önkormányzatai (beleértve a 6 kerületet is) az összes helyi közbevételek 34,01%-át, illetve a kiadások 34,62%-át valósították meg. Vagyis a 41 megyei önkormányzat és Bukarest municípium 10,79%-al több közpénzből gazdálkodott, mint a 109 municípium és 405,37%-al többől, mint a 216 város, valamint 26,93%-al haladta meg a 2.801. község költségvetését.

A projekt népszerűsíteni és támogatni szeretné az állampolgár aktív részvételét a helyi választottak felelősségének növelésével kapcsolatosan és a helyi közpolitikák jobbítását. Országos advocacy kampányaink révén, amelybe az állampolgárokat is belevonjuk, növelni kívánjuk a proaktív átláthatóság módszereinek elfogadási szintjét a romániai közhivatalok esetében. Úgyszintén, 700 aktív állampolgár népszerűsíti és támogatja az online mozgósítási kampányokat, valamint 1.575. tanácsos fog közpolitikai ajánlásokban részesülni, a szervezési és működési szabályzatok megmódosítását illetően. A megyei önkormányzati képviselők tevékenységi beszámolói egy online felületen összesítve közzé lesznek téve, ezt az állampolgárok információ-forrásként használhatják a 2016-os helyhatósági választások preferenciáinak kialakítását illetően.

Elemzésre kerül mind a 41 megyei önkormányzat, valamint Bukarest Municípium helyi önkormányzatainak (beleértve a 6 kerületet is) a tevékenysége, az utolsó választások óta eltelt időszakban (2012-2015).

A CENPO-ról:

A CENPO egy non-profit, független nem kormányzati egyesület, amely 2003-ban jött létre és fő célja a közpolitikai folyamatok megvalósításának jobbítása független tanulmányok/kutatások kezdeményezése és az információs mechanizmusok intenzívebbé tevése és a különböző közpolitikai szereplők közti viták megkönnyítése által.

Projektek

Projektek2

Hálózati részvétel


ruralnet

pannonforras

 

telecentre_europe

ecentre

citizens

ANBCC